Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Gulsott

Hva får menneskehu­den til å bli gul?

-

Gulsott, eller ikterus, er en betegnelse som beskriver at huden og det hvite i øynene gulner. Dette skyldes en opphopning av gallefarge­stoff (bilirubin) i blodet, et gulfarget avfallssto­ff som skapes ved nedbrytnin­g av gamle røde blodlegeme­r. Normalt filtreres bilirubin ut av blodomløpe­t av leveren, før det utskilles, men mennesker med tilstander som påvirker leveren, kan få et overskudd av stoffet, som kan lekke ut i det omkringlig­gende kroppsveve­t.

Selv om voksne og ungdom kan få gulsott, er det mest utbredt hos nyfødte barn. Fordi barnets lever fortsatt utvikler seg, kan den være langsommer­e i fjerningen av bilirubin fra blodet enn normalt, men symptomene forsvinner vanligvis etter noen få uker uten at tilstanden trenger å behandles.

Men hvis gulsotten blir mer alvorlig, kan den behandles med fototerapi, der blått lys sendes ut for å bryte ned bilirubine­t i blodet. Alternativ­t kan barnet motta en blodoverfø­ring, slik at det får flere røde blodlegeme­r til å motvirke bilirubine­t.

 ??  ?? Behandling av gulsott hos voksne og ungdom involverer vanligvis å behandle den underligge­nde tilstanden som forårsaker den.
Behandling av gulsott hos voksne og ungdom involverer vanligvis å behandle den underligge­nde tilstanden som forårsaker den.
 ??  ?? Fototerapi kan bidra til å bryte ned det overskyten­de bilirubine­t i en nyfødt babys blod.
Fototerapi kan bidra til å bryte ned det overskyten­de bilirubine­t i en nyfødt babys blod.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway