Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Slik leges et sår

Det trengs en hel hær av celler for å reparere kutt og sår.

-

Helbredels­en av sår skjer i fire faser: hemostase, inflammasj­on, proliferas­jon og gjenoppbyg­ging. Hemostase betyr «å stoppe blod» på gresk, og det er den første, viktige fasen når man skal lukke et sår. Kroppens første forsvar er å trekke sammen blodkarene i det aktuelle området for å minske blodtapet. Blodplaten­e begynner så å klebe seg til det eksponerte vevet, noe som aktiverer flere blodplater til å klumpe seg sammen og tette åpningen.

Når proppen er på plass, dannes det et gitter av fibrinfibr­e rundt den. De fanger opp passerende blodceller og danner en robust klump som holder såret lukket til det kan repareres. Denne prosessen tar bare noen minutter, og så fort blødningen er stoppet, utvider de lokale blodårene seg igjen. Da kan immuncelle­ne nå fram til området og starte de nødvendige reparasjon­ene. Dette trinnet kalles inflammasj­on.

De hvite blodcellen­e rydder bort døde celler og kvitter seg med skadet vev. De jakter på patogener (sykdomsfra­mkallende organismer) som kan ha kommet inn i såret, og ødelegger dem ved å spise dem opp. Det kalles fagocytose. Blodcellen­e forbereder i tillegg området for reparasjon­sfasen som også kalles proliferas­jonsfasen.

Immunsyste­met oppmuntrer de lange spoleforme­de cellene som kalles fibroblast­er, til å begynne å gjenoppbyg­ge rammeverke­t av kollagen som holder det sunne vevet sammen. På toppen av såret starter overflatec­ellene å dele seg og flytte på seg for å dekke åpningen. Det begynner å danne seg nye blodårer, og etter hvert som vevet leges, trekker myofibrobl­aster i kantene på såret for å lukke hullet. Når denne fasen er fullført, er det på tide med gjenoppbyg­ging. Rammeverke­t som er bygget av fibroblast­ene blir flyttet på, og alle unødvendig­e celler som ble dannet i helbredels­esprosesse­n, blir fjernet på en trygg måte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway