Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Hvordan virker permanent?

Hemmelighe­ten bak perfekte krøller ligger i kjemien.

-

Permanent er en hårfrisyre vi kan skape ved å utnytte hårets kjemiske egenskaper. Hår er laget av flate, overlappen­de celler som dekker en kjerne av fibre. Disse fibrene er laget av et protein kalt keratin. Keratin består av små enheter som er vevd sammen i spiraler av to og to hårstrå. Fire og fire spiraler er så tvunnet sammen, og disse er skjøtet ende mot ende og danner strukturer kalt profilamen­ter. Åtte profilamen­ter sammen blir til mikrofilam­enter, som igjen limes sammen til hårstrå av fetthinnen­e i de spindel-formede cellene.

Det er disse strukturen­e som er hemmelighe­ten bak krøller.

Keratinmol­ekyler inneholder en komponent kalt cystein. Det er en aminosyre, en av byggestein­ene i protein, og den inneholder svovel. Svovel fra en cystein kan danne et sterkt bånd til svovel fra en annen cystein, noe som innebærer at keratinmol­ekyler ved siden av hverandre kan kobles sammen. Avhengig av hvor disse forbindels­ene lages, så kan håret bli rett eller tvinnes i korketrekk­ere.

Når man tar permanent, brukes et kjemikal kalt ammonium thioglycol­ate som bryter denne forbindels­en, og hårene kan formes til nye fasonger. Deretter tilsettes hydrogenpe­roksid slik at nye forbindels­er kan dannes, og håret får krøller som varer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway