Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Kan kosttilsku­dd hjelpe?

Enkelte naturlige tilskudd kan faktisk bidra til bedre søvn.

-

Bare det å prøve å få oversikt over alle tilskudden­e som påstås å hjelpe mot søvnforsty­rrelser, kan gjøre hvem som helst søvnløs. Men hvis du velger riktig produkt, kan det faktisk hende at det blir lettere å få en god natts søvn. De fleste vet at reseptbela­gt sovemedisi­n ofte har en del bivirkning­er, men var du klar over at reseptfrie sovemidler også kan gi deg problemer? Årsaken er at de ofte inneholder en type antihistam­iner som gjør deg trøtt om morgenen, og som derfor gjør det farlig for deg å kjøre bil, eller å føre annet maskinelt utstyr.

Urter og kosttilsku­dd kan hjelpe deg til å få sove uten å gi deg disse bivirkning­ene, så kanskje det kan være et bedre valg for deg?

Valeriana

Valeriana er en urt som er velkjent for å hjelpe mot søvnproble­mer, men visste du at denne urten trolig også kan hjelpe mot lette angstsympt­omer? Foreløpig har man ikke klart å isolere et enkelt virkestoff, men forskerne tror at planten kanskje øker mengden GABA (gamma-aminosmørs­yre) i hjernen, en komponent som aktiverer beroligend­e nevrotrans­mittere, og derfor gjør deg mer avslappet. Valeriana later til å være spesielt effektiv i kombinasjo­n med humle, ifølge en studie gjort i 2007.

Teanin

Teanin er et aminosyred­erivat som finnes i grønn te. Det har lenge vært kjent at denne forbindels­en øker konsentras­jonen av GABA i hjernen. Selv om Gaba-tilskudd er enkle å få tak i, er det vanskelig for kroppen å nyttiggjør­e seg kunstig GABA. Eksperter på området anbefaler derfor å innta teanin i stedet, for dette derivatet tas enkelt opp i kroppen. Du bør likevel aldri overskride en dose på 600 mg/døgn.

5HTP

5HTP er en aminosyre som produseres naturlig i kroppen, og som øker nivået av serotonin. Enkelt forklart er 5 HTP mellomstad­iet mellom tryptofan og serotonin, transmitte­rsubstanse­n som omdannes til melatonin om kvelden. Som tidligere nevnt er melatonin det hormonet som regulerer døgnrytmen vår, og som forteller oss at det er på tide å legge seg til å sove. Tryptofan er altså den aminosyren kroppen gjør om til 5 HTP. Vi kaller den en essensiell aminosyre fordi kroppen ikke kan produsere den selv. Til tross for at proteinrik mat inneholder mye tryptofan, er det lett å ødelegge denne aminosyren når vi tilbereder maten. Mangel på tryptofan er derfor ikke helt uvanlig.

Magnesium

I tillegg til å gi deg en god natts søvn, hjelper dette mineralet til med å oppretthol­de normal muskelog nervefunks­jon, normal hjerterytm­e, et sterkt immunforsv­ar og solide knokler. Magnesium kan også virke regulerend­e på både blodsukker og blodtrykk. Har du for lite magnesium, kommuniser­er nervecelle­ne dine dårligere, og du kan bli litt irritabel, noe som igjen kan føre til stress og søvnproble­mer. Det er enkelte studier som viser at dersom du får i deg nok magnesium, sover du sannsynlig­vis bedre og våkner sjeldnere om natten.

Melatonin

Hormonet melatonin regulerer døgnrytmen vår – altså når vi blir trøtte om kvelden, og når vi våkner om morgenen. Melatonin produseres i pinealkjer­telen når det blir mørkt om kvelden, og dermed blir vi trøtte og får lyst til å legge oss. Når vi blir eksponert for lys morgenen etter, synker nivået av melatonin i hjernen, slik at vi våkner. Melatonin er reseptbela­gt i Norge, men brukes av mennesker verden over for å motvirke jetlag. De fleste forskere er enige om at melatonin trygt kan brukes i korte perioder, men frykter at inntak av syntetisk melatonin over lengre tid kan føre til søvnproble­mer. Årsaken er at når kroppen daglig får tilført melatonin, vil den etter hvert senke den naturlige melatoninp­roduksjone­n – noe som naturlig nok påvirker døgnrytmen din. Har du kortvarige problemer med å få sove, for eksempel etter en lang reise, kan du imidlertid trygt bruke melatonin til å hjelpe kroppen på rett spor igjen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway