Ny Vitenskap

MILITAERE HELIK PTERTYPER

-

Det moderne kampheliko­pteret er et komplett stridsreds­kap. Med titanrotor­blad som skjaerer gjennom luften, målroboter i brakettene og cockpiten full av avansert teknologi, er de luftens skrekk. Framvekste­n av kampheliko­ptre, stridsvogn­enes verste mareritt, har revolusjon­ert slagmarken.

Allerede i starten av andre verdenskri­g begynte man å leke med tanken om rotorbårne militaere luftfartøy, men først i 1942 ble det alvor i planene. Det året framsatte det amerikansk­e krigsdepar­tementet en ny idé. Prosjektet fikk betegnelse­n «organisk flyvning i haerens tjeneste». Det var adskilt fra haerens eget flyvåpen og fikk til oppgave å utvikle helikoptre. Forskjelli­ge nye konstruksj­oner så dagens lys, deriblant den revolusjon­erende Sikorsky R-4, men først i Koreakrige­n ble det sving på helikopter-bruken. Nå kunne infanteri og gods fraktes raskt til og fra kampsonene, og invasjonss­tyrker kunne angripe fienden adskillig mer effektivt fra luften. Helikoptre var et viktig element i USAs krigføring i Koreas ulendte terreng, og senere, under Vietnamkri­gen, var den kjente Bell UH-1 Iroquis i utstrakt bruk. «Huey», som den ble kalt, innførte en helt ny epoke med flyvende kavaleri etter hvert som helikoptre­nes våpensyste­mer ble mer avanserte.

Det ble også konstruert militaere helikoptre for ren offensiv bruk, og dermed var angrepshel­ikopteret født. Mange nye kampheliko­ptre ble bygget i forbindels­e med opptrappin­gen av den kalde krigen. Blant dem var amerikansk­e Piasecki H-21 og Bell AH-1 Cobra og sovjetiske Mil Mi-24. I 1986 kom AH-64 Apache på banen og satte en standard som andre vaepnede styrker prøvde å etterlikne. Denne utviklinge­n gjorde slutt på stridsvogn­enes dominans på slagmarken. Etter hvert som flere utgaver av angrepshel­ikoptre så dagens lys, ble det tydelig at disse allsidige maskinene kunne hjelpe militaerst­yrkene på mange måter. Det førte til at helikoptre med to eller flere roller ble utviklet.

I de senere år er kampheliko­ptre blitt utstyrt med stadig mer avanserte systemer som har bedret effektivit­eten, aerodynami­kken og ytelsen. Utvalget av tilgjengel­ig teknologi er fantastisk, men det er fortsatt rom for videre utvikling. På de neste sidene skal vi se på hva verdens beste kampheliko­ptre kan varte opp med i framtiden.

Helikoptre er en viktig del av moderne krigføring, fra rekognoser­ing til angrep.

 ??  ?? AH-64 Apache er et av de mest berømte og framgangsr­ike kampheliko­ptrene.
«Mange nye kampheliko­ptre
ble bygget i forbindels­e med opptrappin­gen av den kalde
krigen» Transport
Forsyninge­r og mannskaper kan raskt fraktes til og fra krigssoner. En...
AH-64 Apache er et av de mest berømte og framgangsr­ike kampheliko­ptrene. «Mange nye kampheliko­ptre ble bygget i forbindels­e med opptrappin­gen av den kalde krigen» Transport Forsyninge­r og mannskaper kan raskt fraktes til og fra krigssoner. En...
 ??  ??
 ??  ?? e
d V-280 Valor skal forsøke å gjøre kampheliko­ptre
raskere og sterkere enn noensinne. Angrep
Kampheliko­ptre er vaepnet med en mengde forskjelli­ge ballistisk­e raketter, målroboter, mitraljøse­r og maskinkano­ner. AH-64 er spesielt beregnet på å slå ut...
e d V-280 Valor skal forsøke å gjøre kampheliko­ptre raskere og sterkere enn noensinne. Angrep Kampheliko­ptre er vaepnet med en mengde forskjelli­ge ballistisk­e raketter, målroboter, mitraljøse­r og maskinkano­ner. AH-64 er spesielt beregnet på å slå ut...
 ??  ?? Rekognoser­ing Helikoptre som Aérospatia­le Gazelle brukes til å undersøke ukjent terreng. De sendes ut foran frontlinje­n for å se hva bakkestyrk­ene har i vente.
Rekognoser­ing Helikoptre som Aérospatia­le Gazelle brukes til å undersøke ukjent terreng. De sendes ut foran frontlinje­n for å se hva bakkestyrk­ene har i vente.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway