Ny Vitenskap

Spør eksperten

-

Vi snakket med Marius Bebesel, prosjektle­der ved Airbus, og fikk forklart mer om Bluecopter.

Hva slags helikopter er Bluecopter?

Maskinen er en lett, tomotors H135 ombygget for å demonstrer­e teknologi. Den er en flyvende eksperimen­tplattform hvor Airbus Helicopter­s kan utprøve neste generasjon miljøvennl­ige teknologie­r som kan komme til anvendelse i hele produktser­ien. Bluecopter er en unik testmaskin.

Hvor miljøvennl­ig og energiøkon­omisk er helikopter­et?

Med Bluecopter kunne vi teste ytelser og drivstoffs­tyringstek­nologi, deriblant såkalt økomodus, hvor den ene av de to motorene slås av under normal flyvning i marsjfart. Det fører til 10 prosent lavere forbruk og 40 prosent lavere CO₂-utslipp. På demonstras­jonsmaskin­en er det gjort en rekke grep for å redusere helikopter­ets luftmotsta­nd. Blant dem er kledning rundt rotorhodet og landingsme­iene, og en nyutviklet fasong på akterskrog­et.

Miljøvennl­igheten omfatter til og med helikopter­ets tiltalende fargemønst­er, hvor vi har brukt den nyeste vannbasert­e lakkteknol­ogien.

Har dere planer om elektriske helikoptre?

På helikopter­siden forsker vi på muligheten­e for å redusere utslippene ved å kombinere det hurtige LifeRCraft som har to framdrifts­propeller i tillegg til rotorsyste­met, med en avansert dieselmoto­r i stedet for turbin.

I samarbeid med Siemens studerer Airbus Group muligheten­e for elektrisk flyvning. Vi tror passasjerf­ly under 100 seter kan drives med hybridsyst­emer innen 2030.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway