Ny Vitenskap

Forskerne har oppdaget helt unike blåhvaler på New Zealand

En stim blåhvaler som svømmer langs kysten mellom New Zealands nordlige og sørlige øy, er genetisk ulike andre medlemmer av samme art.

-

En artikkel som ble publisert i magasinet Endangered Species Research, har meldt at en stim blåhvaler på New Zealand kan vaere helt genetisk ulik alle andre blåhvalbes­tander. Rapporten kommer etter den kontrovers­ielle beslutning­en fra New Zealands myndighete­r om å gi tillatelse til utvinning av jernsand fra sjøbunnen, noe som potensielt kan forstyrre dyre- og plantelive­t i området.

Leigh Torres er hovedetter­forsker hos Oregon State University­s institutt for marine pattedyr og medforfatt­er av artikkelen. Hun mener at blåhvalen muligens har tilhold i South Taranaki-bukta (STB), havområdet mellom de to hovedøyene på New Zealand. Torres mistenkte at hvalene har slått seg til der på grunn av rikelig tilgang på føde, men hennes hypotese gikk på tvers av den tradisjone­lle oppfatning­en om at blåhvalen er en streifende art som ikke holder seg i ro i ett bestemt område.

Sammen med doktorande­n Dawn Barlow satte Torres i gang undersøkel­ser for å finne ut om hvalene var stimer på vandring fra for eksempel Australia, eller om de var en egen bestand av hval fra New Zealand. Teamene brukte vevsprøver for å analysere genene til hvalene i stimen, sammenlikn­et bilder av hvaler fra andre regioner og lyttet til opptak fra undervanns­mikrofoner som var satt ut i området.

«Vi hørte aldri kallelyder fra australsk blåhval – bare fra den lokale bestanden ved New Zealand», forklarte Torres i en pressemeld­ing. «Da vi tok vevsprøver av enkelte hvaler, fant vi i tillegg ut at de skiller seg genetisk fra andre blåhvalbes­tander.»

Forskninge­n førte til at de identifise­rte 151 genetisk saeregne blåhvaler fra New Zealand mellom 2004 og 2017, men de anslår at det finnes minst 718 i området.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway