Ny Vitenskap

Baser og syrer

Hva er forskjelle­n på syrer og baser, og hvorfor oppfører de seg som de gjør?

-

Det er viden kjent at sitron smaker surt på grunn av syreinnhol­det, at jord må ha optimalt pH-nivå for at plantene skal vokse bra, og at sur nedbør kan utslette hele økosysteme­r. Men hva er det som egentlig gjør en ting sur (acidisk) og en annen ting basisk (alkalisk)? Hvordan kan de vaere så etsende? Og hvorfor får lakmuspapi­r ulik farge når det dyppes i syre eller base?

Syrer og baser kan defineres etter hvor stor konsentras­jon med hydrogenio­ner de har. Vanligvis består et hydrogenat­om av et proton og et elektron som gir det en balansert elektrisk ladning, siden protoner er positivt ladet og elektroner er negativt ladet. Tar vi bort elektronet, sitter vi igjen med et hydrogenio­n, eller ett enkelt proton. Ofte blir det kalt «H+». Ioner er svaert reaktive, siden de ikke har en balansert ladning lenger. De søker hele tiden etter ioner av motsatt ladning som de kan reagere med – det kan vaere et atom eller et molekyl som ikke har likt antall elektroner og protoner.

En kraftig syre har en høy konsentras­jon av H+ioner og blir definert etter hvor godt den klarer å «avgi» hydrogenio­ner til en oppløsning. En base, også kalt alkali, har mye lavere konsentras­jon av H+ioner og blir definert etter hvor godt den klarer å «ta imot» hydrogenio­ner i en oppløsning. Dermed blir syrer som blandes med baser mindre sure, og baser som blandes med syrer blir mindre basiske, det vil si mindre alkaliske.

Visse konsentrer­te baser kan angripe levende vev og føre til alvorlige brannsår fordi ionene reagerer med huden. Prosessen der baser reagerer med hud og andre materialer, er derimot helt forskjelli­g fra syrer. Det er derfor vi kaller noen konsentrer­te syrer for «etsende», og reaktive, konsentrer­te baser for «kaustiske».

 ??  ?? Syrer og baser har mange bruksområd­er, men de kraftigste kan vaere skadelige.
Syrer og baser har mange bruksområd­er, men de kraftigste kan vaere skadelige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway