Ny Vitenskap

En garde!

Slik gjenoppret­ter en gentleman sin aere gjennom sverdkamp.

-

1 Uttrykke en formell utfordring

Hvis en annen herremann kommer med en fornaermel­se mot din kone eller (enda verre) utfordrer deg til duell, skal du skrive ned klagen i et brev og kreve oppreisnin­g. Dersom slyngelen mot formodning skulle nekte, kan du kalle ham en feiging.

2 Avtal tid og sted

Velg en venn som din «sekundant». Han vil møte fiendens sekundant, og de to vil prøve å komme til et kompromiss. Hvis et blodbad er uunngåelig, vil de avtale tid og sted for duellen og gjøre våpnene klare.

3 Hold deg til etiketten

Når herremenn kjemper, må de følge Code Duello, eller «duellkodek­sen». Den har regler for verdig duelladfer­d. Disse kan variere, men vanligvis har den utfordrede parten rett til å velge våpen.

4 Gjør deg klar til kamp

Den utfordrede parten får velge sted, men sekundante­n undersøker området for å se etter urimelige fordeler. Duellanten­e må også vise at de ikke baerer beskyttels­e. Det er fornuftig å ha en lege til stede.

5 Behold roen

Finn posisjonen med avtalt antall skritt fra hverandre, og begynn duellen når signalet er gitt. For å oppretthol­de renommeet ditt må du vise mot gjennom hele duellen.

6 AEren er gjenoppret­tet

Duellen er over når første blodsdråpe kommer til syne, og aeren er nå gjenoppret­tet. Det er ikke alltid den fornaermed­e parten som erklaerer seier, og noen ganger er det motstander­en som får påføre skaden i tillegg til fornaermel­sen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway