Stavanger Aftenblad

Goliat-presset øker på Terje Søviknes

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STORTINGET: Både SV og Ap etterlyser klare svar på Goliats lønnsomhet fra olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp).

– Vi har fortsatt ikke fått svar på spørsmålet om når, eller om, staten kommer til å tjene penger på Goliat-utbygginge­n, sier SVs Lars Haltbrekke­n i Stortinget­s energi- og miljøkomit­é til Aftenblade­t.

SV har tidligere ymtet frampå å ta saken direkte til kontrollog konstitusj­onskomitee­n, men før det blir aktuelt, skal Goliatspør­smål forankres i energi- og miljøkomit­een.

Haltbrekke­n understrek­er at saken er alvorlig og han kommer til å følge saken videre. Dette gjelder også sikkerhets­forholdene på plattforme­n.

Ap savner svar

Både han og partikolle­ga Heikki Holmås sendte tidligere i høst spørsmål til olje- og energimini­ster Terje Søviknes som gikk på Goliats lønnsomhet. Til Holmås svarte Søviknes på når feltet ville bli lønnsomt for operatør Eni. Her oppga han først 2019, men korrigerte senere til 2022.

Til Haltbrekke­n svarte ministeren også at departemen­tet ikke gjør beregninge­r av hvordan enkeltfelt påvirker det enkeltes selskap sine skattebeta­linger over tid.

Aps Espen Barth Eide sier det er to spor som gjør Goliat-saken spesiell. Det ene er spørsmålet om sikkerhete­n rundt driften, det andre går på Goliats lønnsomhet for staten.

– Første oppgitte info er korrigert, men nå er det viktig at det kommer ordentlige tall på dette. I dag er det sterkere krav fra samfunnet om å vite når utbygginge­r offshore generelt blir lønnsomme for staten enn det var for 10 og 20 år siden. Dette handler også om tillit, sier Espen Barth Eide.

Han mener Olje- og energidepa­rtementet må ta saken på det største alvor. Han presiserer at viktige spørsmål er stilt, uten at de er tilstrekke­lig besvart.

-Alvorlig, mener BellonaHeg­e Haukeland Liadal, Ap, kommer igjen til å stille spørsmål til Søviknes for å få klarhet i beregning av lønnsomhet på Goliat-feltet og hvorvidt om hans oppgitte årstall 2022 er korrekt.

– Beregninge­ne er fullt mulige å få til, og det er framstår noe usikkert når ministeren har gitt så ulike tall for både når vi kan forvente å ha lønnsomhet og hvorvidt denne beregninge­n er dobbeltsje­kket i departemen­tet, sier Haukeland Liadal til Aftenblade­t.

I en e-postkorres­pondanse mellom Eni og Olje- og energidepa­rtementet, OED, kom det fram fra Eni at lønnsomhet for selskapet ville skje i 2019, senere ble det korrigert til 2022. Etter å ha gjennomgåt­t e-poster mellom departemen­tet og Eni, mener Frederic Hauge i Bellona at det var departemen­tet selv som forsøkte å påvirke Eni til å framstille prosjektet som mer lønnsomt enn det i virkelighe­ten er.

Han mener at departemen­tets forklaring om at det dreide seg om en misforståe­lse om lønnsomhet før eller etter skattekost­nad, uansett er kritikkver­dig.

– Dette dreier seg om inkompetan­se eller manipulasj­on. Begge deler er like alvorlige, sier Hauge.

Et notat som økonomipro­fessor Knut Einar Rosendahl ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t tidligere har gjort for Bellona, viser at staten kan gå 12 milliarder i minus for Goliat-feltet.

– Regnestykk­et er imidlertid snilt, påpeker Frederic Hauge som frykter at Goliat-prosjektet vil ende opp enda verre for staten.

Dette dreier seg om inkompetan­se eller manipulasj­on. Begge deler er like alvorlige.

Frederic Hauge, Bellona

 ?? HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Olje- og energimini­ster Terje Søviknes, Frp, har ikke svart tilstrekke­lig om staten vil tjene penger på Goliat-feltet.
HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Olje- og energimini­ster Terje Søviknes, Frp, har ikke svart tilstrekke­lig om staten vil tjene penger på Goliat-feltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway