Stavanger Aftenblad

Optimismen er tilbake i Dublin

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

SNUOPERASJ­ON: Gode tider er tilbake i Dublin, og brexit kan skape enda mer business. Men å miste den åpne grensen til Storbritan­nia kan gjøre vondt på den irske landsbygda.

Danske fotballfan­s merket at de kom til en kjøpesterk by da de kjøpte svartebørs­billetter til landskampe­n i Dublin i går.

I Dublin er det nemlig full fart forover. Kampbillet­ter på svartebørs­en kostet inntil 5.000 kroner, ifølge The Irish Times. En person tvitret historien videre med ordene: «We’re back, baby!!» – Vi er tilbake.

Den lille nyheten om de dyre fotballbil­lettene skriver seg nemlig inn i den store fortelling­en om den gjenreiste irske økonomien. Med emneknagge­n «#CelticPhoe­nix» deler irer små og store tegn på at den dype økonomiske krisen som rammet Irland etter finanskris­en i 2008 ikke bare er over, men er avløst av en ny boom. At festen er tilbake.

Noen tvitret et bilde av tre Bentley-er på rad på vei mot lufthavnen. En annen har tvitret om et spa-bad til salgs for drøyt 75.000 kroner. En tredje forteller om en lang kø på flyplassen med irske boksefans på vei til Las Vegas for å følge den lokale boksehelte­n. «Vi er tilbake, karer», tvitrer en annen begeistret.

Fra farm til pharma

Irene har nemlig vaert der før. Fra midten av 1990-årene ble det tradisjone­lt så nøysomme jordbruksl­andet med de grønne engene og de mange sauene på kort tid transforme­rt av enorme utenlandsk­e investerin­ger og et eksplodere­nde boligmarke­d. Det økonomiske oppsvinget ble kjent som den keltiske tigeren, og oppgradert­e Irland fra «farm til pharma». Fra søvnig og analog pubkultur til gourmetmat og champagneb­arer.

Forbruksbo­omen stilnet imidlertid brått med finanskris­en. Plutselig sto det klart at mange irer hadde blitt velstående på å selge hus til hverandre. Mange kjøpere sto igjen med gjeld. Nå peker alle kurver igjen oppover. Den nye økonomien har fått kjaelenavn­et «den keltiske føniks», fordi den i likhet med fabelfugle­n reiser seg fra asken.

Kranindeks­en på 79

I Dublin er veksten godt synlig. I avisen The Irish Times teller journalist­ene hver måned hvor mange byggekrane­r de kan se fra vinduene i 7. etasje av avisens hovedkonto­r. 1. november talte de 79. Det var 9 flere enn måneden før. Det var over dobbelt så mange som da de begynte å telle 1. februar 2016.

Den økonomiske statistikk­en sier det samme. Det er bare fem år siden den irske arbeidsløs­heten toppet seg med 15 prosent. EU og Det internasjo­nale pengefonde­t måtte redde Irland med en hjelpepakk­e, og mange irer gjorde som forfedrene sine og emigrerte.

I dag er utvandring­en igjen snudd til innvandrin­g. Arbeidsløs­heten ligger på 6 prosent. I fjor vokste økonomien i Irland raskere enn i noe annet land i eurosonen, og den irske sentralban­ken har hevet årets prognose til 4,9 prosent.

Både Michelin-restaurant­ene i Dublin og luksusarra­ngementene ved det tradisjone­lle hestevedde­løpet Galway Races blir utsolgt omtrent like raskt som under den keltiske tigeren, skrev avisen The Guardian nylig.

Bygger høyt

Ved havnen i Dublin er arbeidere i ferd med å bygge byens høyeste bygning til blant andre bankfolken­e fra JP Morgan, i et område som allerede huser hovedkvart­erer for Google, Facebook og Airbnb. Den irske jojoen suser oppover igjen.

Det merker også en elektriker som under forrige boom hadde 14 ansatte i firmaet, som alle ble sparket under krisen. Nå har han igjen 6 ansatte og så mye jobb han ønsker, forklarer han til The Guardian.

Husprisene øker såpass raskt at folk river ned alt og bygger nytt. Igjen.

– Men hva med det neste krakket? Det er som om vi ikke blir klokere, sier elektriker­en som opptrer anonymt av hensyn til kundene sine.

 ?? SHAWN POGATCHNIK / AP-FOTO SCANPIX ?? Heisekrane­ne reiser ny bygg i hopetall i Dublin for tiden.
SHAWN POGATCHNIK / AP-FOTO SCANPIX Heisekrane­ne reiser ny bygg i hopetall i Dublin for tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway