Stavanger Aftenblad

– Det nye kulturhuse­t er topp

- Eli Naesheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

RANDABERG: Folk er nysgjerrig­e på hva som foregår på Varen også etter den storstilte åpningen 1. september.

«Eventyrlig­e uker», oppsummere­r kultursjef Anders Jaarvik både åpningshel­gen og de to første månedene med nytt kulturhus i Randaberg. Hittil har over 6000 mennesker vaert innom, rundt halvparten av dem har løst billett.

Bare den første uken var besøket på over 2000, samtidig som 300–400 aktører deltok på og bak scenen.

–Vi har fått mye positiv respons, på den flotte salen, akustikken og lyden generelt, lys, kommentere­r Jaarvik, som også legger til at de heller ikke har oppdaget store feil med bygget så langt.

– Ingen klager fra publikum, med andre ord?

Jaarvik forteller at i forbindels­e med Landsbykon­feransen med 450 besøkende i september, ba Varen om tilbakemel­ding fra deltakerne. Da ble det klaget over lange køer ved toalettene i pausene.

– Vi burde jo ha henvist til andre steder i bygget, så dette kunne vi ha gjort noe med, sier kultursjef­en i Randaberg.

Både kultursjef Anders Jaarvik og Torgeir Nes, daglig leder for Varen, berømmer det lokale kulturliv og deres bidrag til kommunens nye kulturscen­e. Frivillige aktører i Randaberg som slipper til på scenen, får dekket deler av husleien av kommunen.

Velkommen til Riksteatre­t

– Men hva med de andre aktørene, de som skal sørge for inntekter. Hvordan er interessen for å booke inn arrangemen­ter hos dere?

– Etter hvert som det ryktes at vi har en så flott scene, kommer det nok mange flere, sier Jaarvik, som har en drøm om at Riksteatre­t får faste stopp på Varen i sine kommende turneer.

– Vi har i alle fall gitt beskjed om at vi eksisterer og kan jo også invitere dem hit for å se på forholdene, sier Jaarvik.

Torgeir Nes setter også sammen sesongprog­rammene på Tungenes fyr, han er jevnlig i kontakt med de største bookingbyr­åene i landet. Og har selvfølgel­ige fortalt dem om denne flotte muligheten.

– Men konkurrans­en er stor, der er mange scener i Stavanger, påpeker Nes.

Deler av neste års program på Varen Randaberg kulturscen­e er alt klart. Men de største begivenhet­ene blir holdt hemmelige inntil videre, i alle fall noen uker til.

Mens selve åpningshel­gen av Randaberg kulturscen­e vil gå inn i historien, topper ellers også Landsbykon­feransen en ettermidda­g og kveldsstun­d i oktober som en viktig begivenhet så langt. Hit kom det privatpers­oner fra hele regionen for å høre foredrag av Ingvard Wilhelmsen fra hypokonder­klinikken pluss forfatter og lege Audun Myskja. Om kvelden var der konsert med Tønes, med plass til folk som ikke deltok på konferanse­n.

Folkelig profil

– Gode foredragsh­oldere må vi få flere av, lover Anders Jaarvik, som sier at Varens profil skal vaere bred og folkelig.

Torsdagene på Tungenes fyr har begrenset plass og er ofte utsolgt lang tid i forveien. Det gjelder både Tommy Tokyo torsdag og Tore Renberg i begynnelse­n av desember. Men barneprogr­ammene på Varen er også svaert populaere, juleforest­illingen med favorittra­ktoren Gråtass lørdag er i ferd med å selges ut.

Randabergs nye kulturscen­e ligger på Harestad, i det samme bygget som kommunens nye ungdomssko­le, like ved fotballhal­len Randaberg Arena. På dagtid brukes lokalene av skolen, her har elevene sin kantine, blant annet.

Kulturscen­en har plass til 450 sittende publikumme­re, 700 stående, og 250 om det settes ut småbord. Scenen har høy standard og tilfredsst­iller Riksteatre­ts krav.

Kulturscen­en disponerer også to auditorier, et stort med plass til 90 personer, et mindre med inntil 30 plasser. Der er også øvingsrom og et større musikkrom i bygget.

Navnet Varen er lokalt for varde, steiner plassert i terrenget for å vise vei. Randaberg kulturscen­e ligger like ved høyden Varen. Bygget har dessuten en form som kan minne om en varde.

Etter hvert som det ryktes at vi har en så flott scene, kommer det nok mange flere artister.

Anders Jaarvik, kultursjef

 ?? FRODE LINDBOE ?? Kulturscen­en i Randaberg har fått mye positiv respons siden åpningen 1. september i år.
FRODE LINDBOE Kulturscen­en i Randaberg har fått mye positiv respons siden åpningen 1. september i år.
 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? På kveldstid og i helgene med arrangemen­ter i huset, kan salen vaere som på bildet. Det er tatt like før åpningen av scenen.
TOMMY ELLINGSEN På kveldstid og i helgene med arrangemen­ter i huset, kan salen vaere som på bildet. Det er tatt like før åpningen av scenen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway