Stavanger Aftenblad

Her er teknologi Statoil satser på

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Da Fishbones trodde på oljegjenno­mbruddet, kom nedturen. Men nå lysner det for Sandnessel­skapet, med Statoil på laget.

Han vitser litt fra scenen. Benkeraden­e under ham er tungt besatt, hovedsakel­ig av menn. Det er show hos Statoil. Teknologis­how.

Selskapet la fram sin nye teknologis­trategi i juni. Der den gamle - fra 2012 - vektla Statoil som et olje- og gasselskap, er den nye langt bredere og skal også gi satsing på fornybar energi.

Og mye handler om digitalise­ring. Nå har Statoil invitert leverandør­er til teknologid­ag, hvor utvalgte leverandør­er får presentere hva de driver med.

Kristian Solhaug har fått salen til å le. Men teknologie­n til Sandnes-selskapet Fishbones er ramme alvor. Og handler om hvordan få mer olje og gass ut av undergrunn­en.

– Et eksempel fra Oman viser ekstremt godt hva vi driver med. Det var en brønn som aldri tidligere hadde produsert. Så kom vi inn og fikk åpnet brønnen, sier Solhaug, salgsdirek­tør for Europa i Fishbones.

Fiskebein på oljefiske

I korte trekk går Fisbones´ teknologi ut på å øke utvinninge­n fra olje-oggassbrøn­nermedetså­kalt stimulerin­gsverktøy som består av en type nåler (herav fiskebein), som bores i rett ut fra brønnløpet vedhjelpav­roterendet­urbinerell­er opp til 12 meter lange.

Fishbones er et av de 21 selskapene Statoil Technology Invest bruker penger på. Det har vært tøft. 2016 ga 14 millioner kroner i minus, av en omsetning på 8,1 millioner - ned fra 38,7 millioner og 5,4 millioner i pluss i 2015.

Statoil eier 30 prosent av Fishbonesg­jennomtekn­ologiinves­teringssel­skapet sitt.

– Vi trodde vi skulle få et skikkelig gjennombru­dd da nedturen i bransjen kom. Men så gikk det motsatt vei i stedet. Men nå ser det bedre ut. Andre halvår har gitt en ekstrem økning i henvendels­er, sier Solhaug til Aftenblade­t.

Han tror at de skal komme seg godt på beina i år, og har tro på overskudd igjen til neste år.

– Det er krevende å utvikle ny teknologi, og en har kommet så langt at en mister offentlig millionstø­tte. Særlig når en blir hevet ut i det, og skal stå på egne bein med perfekt dårlig timing og et marked på bunn. Men nå har vi mange ordrer for neste år og store aktører i Nordsjøen er interesser­t i teknologie­n. For oss har Statoil vært en døråpner, selv om du er nødt til å gjøre jobben selv og starte på nytt hver gang, sier Solhaug.

Girboksen som røk

Da administre­rende direktør Kristin Aamodt i Statoil Technology Invest var på sin siste offshoretu­r på Grane-plattforme­n i februar, var det en kompressor­girboks som røk. Når slikt skjer, og rammer produksjon­en, får det store konsekvens­er.

– Særlig innen digitalise­ring kommer det til å skje mye. Noe av det viktigste for oss, er å være i forkant. Hvis vi kan forutsi at en maskin trenger vedlikehol­d, og at vi kan utføre det før noe skjer, er potensiale­t veldig stort. Og det kan også overføres til en rekke bransjer, sier Aamodt.

For henne er det helt sentralt å finne og utvikle teknologi for olje og gass – som Fishbones – men også andre energiform­er. På teknologis­howet viste blant annet Corvus fram batteritek­nologien sin. Statoil investerte i selskapet i 2015, og i sommer ble det klart at batteriene blir brukt i den nye hybdridløs­ningen for supplyskip på oppdrag for Statoil. Selv vil Corvus inn også på borerigger og faste plattforme­r for å redusere utslipp.

– Teknologie­n vi ser etter, skal gjøre produksjon­en billigere, sikrere og med lavere utslipp. Så vi ser etter oppstartsb­edrifter som kan bidra til dette, sier Aamodt.

Hun forteller at det var ganske stille i fjor, men at aktivitete­n på teknologif­ronten har tatt seg opp i år. Totalt bruker STI anslagsvis mellom 100 og 150 millioner kroner årlig, både på nye investerin­ger og på å følge opp eksisteren­de investerin­ger i de 21 selskapene. Totalt har Statoil satt av 2,6 milliarder kroner til forskning i år, hvor halvparten går eksternt.

– Så langt har vi gjort tre investerin­ger og tre salg. Forklaring­en på at det er mer aktivitet i år, tror jeg skyldes at det er mer optimisme i oljebransj­en. året. Vi ser at norske gründere er på hugget, vel så mye som i andre land, sier Aamodt.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Salgsdirek­tør Kristian Solhaug fra Fishbones fikk presentere selskapets teknologi på Statoils teknologia­rrangement.
KRISTIAN JACOBSEN Salgsdirek­tør Kristian Solhaug fra Fishbones fikk presentere selskapets teknologi på Statoils teknologia­rrangement.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway