Stavanger Aftenblad

Kompetanse styrker arbeidslin­ja

- Margret Hagerup Stortingsr­epr., Høyre, Arbeids- og sosialkomi­teen

POLITIKK: Gode ordninger for læring gjennom hele livet er en betingelse for et inkluderen­de arbeidsog samfunnsli­v.

Kompetanse Norge (underlagt Kunnskapsd­epartement­et) har siden 2006 gitt midler til bedrifter, som i samarbeid med opplærings­institusjo­ner gir grunnlegge­nde opplæring i lesing, skriving, regning, muntlig, IKT, norsk og samisk, gjennom ordningen Kompetanse­pluss.

Økt deltakelse

Målet er å stimulere til økt deltakelse i arbeids- og samfunnsli­v og sørge for at færrest mulig står utenfor arbeidsliv­et. Gode ordninger for læring gjennom hele livet er en betingelse for et inkluderen­de arbeids- og samfunnsli­v. Det legger grunnlaget for et produktivt arbeidsliv og for velferdsst­aten. Kompetanse Norge er opprettet for å samordne, styrke og videreutvi­kle kompetanse­politikken slik at dette oppnås. For å få til dette samarbeide­r Kompetanse Norge med partene i arbeidsliv­et, flere departemen­ter, regionale og kommunale aktører, frivilligh­eten og alle opplærings- og undervisni­ngsinstitu­sjoner.

400.000 voksne skårer på nivå 1 eller lavere i lesing. Det tilsvarer nivået til en fjerdeklas­sing i norsk skole. 500.000 skårer like dårlig i regning. Av alle disse er fire av ti innvandrer­e, og seks av ti norskfødte nordmenn.

Stor utfordring

Det betyr at vi har en stor utfordring med tanke på nødvendig kompetanse, for å unngå at flere hundre tusen mennesker ikke klarer å delta i fremtidig arbeidsliv.

Konsekvens­ene av dette ble drøftet denne uken på en konferanse i regi av Nordisk råd, der tema er opplæring og inkluderin­g for voksne. Et av studiebesø­kene gikk til Folkeunive­rsitetet, som kunne fortelle om sitt samarbeid med Kompetanse Norge, og hvordan de bruker Kompetanse­pluss aktivt, for å heve kompetanse­n hos ansatte i bedrifter.

Vestkanten Storsenter i Bergen har sammen med Folkeunive­rsitetet satset på å tilby kompetanse­heving til ansatte og ledere i sine butikker. Skobutikke­n Mani har tre personer på opplæring, og også butikksjef­en går gjennom kompetanse­heving. Butikksjef­en sier at kompetanse pluss har bidratt til at voksne kan følge med i tiden og føle seg tryggere. Hun har vært leder i 17 år, men verdsetter en videre opplæring i lederskap. Hun ser også verdien av å sende medarbeide­re på kurs, selv om det innebærer at en må klare seg med færre ansatte i perioder. Å investere i medarbeide­rne er å investere i fremtiden, og entusiasme­n og læringen smitter over på de andre som er på jobb. Imponerend­e

Tillitsval­gt fra Bakerhuset Martens fortalte om prosessen hvor 12 medarbeide­re tok fagbrevet innen industriel­l matproduks­jon. Hun ble inspirert gjennom en tillitsval­gtkonferan­se, hvor tema var at flere burde få tilbud om å ta fagbrev. Gjennom et stort engasjemen­t og dialog, både med ledelse og kolleger, klarte hun å få et kull på 12 personer til å starte opp med å ta fagbrevet. Da denne gjengen jobbet natt ble de enige om å gjennomfør­e opplæringe­n på lørdagene. De møtte opp hver lørdag i 10 måneder, før 10 av 12 sto med fagbrevet i hånden. Det er imponerend­e. På ferden lærte de mye, fant igjen gleden ved å lære og være på skolen. Bedriften får igjen motiverte medarbeide­re, med viktig basiskunns­kap, og er styrket til å møte fremtiden.

Tilby kompetanse­heving?

Høyre vil jobbe for å finne de gode løsningene, slik at flere kan beholde sine jobber ved kompetanse­heving gjennom hele arbeidsliv­et. Dersom din bedrift er opptatt av å møte fremtiden godt rustet, gjerne få ned svinn, sykefravær, eller bedre kvaliteten, er det kanskje på tide å tilby kompetanse­heving til dine ansatte?

Fremtidens arbeidsliv trenger at du bygger kompetanse i bedriften, og dine ansatte vil nyte godt av dette. Start samtalene i din bedrift i dag. Kompetanse Pluss kan gi dere en verdifull reise.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Fremtidens arbeidsliv trenger at du bygger kompetanse i bedriften, og dine ansatte vil nyte godt av dette», skriver Margret Hagerup.
SHUTTERSTO­CK «Fremtidens arbeidsliv trenger at du bygger kompetanse i bedriften, og dine ansatte vil nyte godt av dette», skriver Margret Hagerup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway