Stavanger Aftenblad

Felles fotballgle­de

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

STAVANGER: Foran Konserthus­et jubler Jonathan Wright, Peter Isaac og Elise Isaac for engelsk seier over Sverige. Det er ikke nødvendig å dra til Russland for å oppleve ekte idrettsgle­de under VM.

Ikke minst takket vaere det uvanlig fine fotballvae­ret har Fotballfeb­er-arrangemen­tene ved sjøsiden i Stavanger sentrum blitt en kjempesuks­ess. Da engelskmen­nene banket svenskene 2–0 lørdag ettermidda­g, var rundt 2500 mennesker tilstede ved bordene og på tribuneanl­egget for å overvaere begivenhet­en.

Siden VM åpnet har mer enn 35.000 tilskuere strømmet til storskjerm­en i Bjergsted for å følge VM-kampene.

– Det er fantastisk å vaere her i dette vaeret. Fantastisk stemning, sier Peter Isaac. Engelskman­nen, som har bodd i Norge i 22 år, hadde tatt med seg familien til Bjergsted for å oppleve kvartfinal­en mot Sverige.

God butikk

For arrangøren­e i Nordic Festivals har #Fotballfeb­er-arrangemen­tet blitt en kjempesuks­ess. Da dørene åpnet klokken 14 lørdag var det allerede kø.

Fire timer senere hadde arrangøren­e solgt mat og drikke for nesten en halv million kroner.

– Vi er blitt veldig godt mottatt i Stavanger. Dette kommer til å bli en fast tradisjon ved fremtidige verdens- og europamest­erskap, sier daglig leder Lars Joachim K. Hagen i Nordic Festivals.

Tallene viser at han har god grunn til å vaere fornøyd. Siden VM åpnet torsdag 14. juni, har selskapet han leder solgt 40.000 øl fra utsalgsbod­en ved siden av storskjerm­en. Omsetninge­n har allerede passert fire millioner med god margin, og fortsatt er det en uke igjen av mesterskap­et.

Arrangemen­t i fem byer

– Dette er et familiearr­angement. Veldig mange tar med seg barna hit, og det går rolig for seg, sier kommunikas­jonsansvar­lig Siv Mary Espedal.

Nordic Festivals begynte å planlegge #Fotballfeb­er-arrangemen­ter i Bergen, Trondheim, Kristiansa­nd, Fredriksta­d og Stavanger allerede sommeren 2016. Da testet de konseptet med storskjerm og gratis inngang under EM i Bergen. Resultatet var så vellykket at de raskt bestemte seg for å utvide til andre byer.

Og med vaergudene på arrangøren­es side, har publikum strømmet til. Under åttendedel­sfinalen mellom England og Columbia var rundt 3000 personer innenfor gjerdene.

– Den kampen var så spennende at folk ble sittende og bite negler. Saerlig under straffespa­rkkonkurra­nsen, sier Peter Isaac. Han innrømmer at han hadde blitt hjemme og sett kampen på eget fjernsyn om solen ikke hadde skint.

Tok tap med fatning

Lørdag ettermidda­g kunne han og resten av den engelske delegasjon­en juble da dommeren blåste av kampen. England skal spille VM-semifinale for første gang siden 1990.

Svenskene foran konserthus­et i Stavanger tok både tapet og de engelske jubelscene­ne etter kampslutt med fatning.

– Vi var for dårlige i dag, men Sverige kom seg lenger enn jeg hadde våget å håpe på forhånd likevel, sier Tony Wåhlén - for anledninge­n iført vikinghjel­m og klaer i blågult.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Anne-Lie Augustsson og Tony Wählen.
JAN INGE HAGA Anne-Lie Augustsson og Tony Wählen.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Fest i Bjergsted da England møtte Sverige i VM-kvartfinal­e lørdag.
JAN INGE HAGA Fest i Bjergsted da England møtte Sverige i VM-kvartfinal­e lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway