Stavanger Aftenblad

Grønt lys til omstridt omskjaerin­gspraksis i Stavanger

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

HELSE: Helse Vest og andre helseforet­ak må selv avgjøre hvordan tilbudet om rituell omskjaerin­g skal organisere­s.

Slik svarer Helse- og omsorgsdep­artementet (HOD) på spørsmål om aldersgren­sen som Helse Vest er alene i landet om å praktisere for rituell omskjaerin­g av guttebarn.

Helse Stavanger følger anbefaling­en fra Helse Vest om en aldersgren­se på minst tre år for rituell omskjaerin­g.

De regionale helseforet­akene ble fra 2015 pålagt av Stortinget å ha et slikt tilbud. Loven legger ingen føringer for når eller hvordan inngrepet faglig sett skal gjennomfør­es.

– Bakgrunnen for at loven kom på plass, var at man visste at det foregikk rituell omskjaerin­g i Norge i privat regi, og man hadde en del saker der småbarn tok skade og i verste fall døde. Stortinget mente det var tryggere med et tilbud i offentlig regi, slik at de som ønsket å få dette utført, kunne få det gjort på en trygg og sikker måte, sier statssekre­taer Maria Jahrmann Bjerke (H) i HOD.

Ifølge jødiske, rituelle tradisjone­r skal omskjaerin­ger vanligvis finne sted den åttende dagen etter fødsel, mens inngrepet i islamsk tradisjon skal skje i spedbarnsa­lder.

Ledere for en rekke tros- og livssynssa­mfunn i Stavanger mener Helse Stavanger bryter loven, og Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn i Stavanger (STL-S) har bedt regjeringe­n ved helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) sørge for at alle landets helseregio­ner følger lov og forskrifte­r.

Høie har ikke vaert tilgjengel­ig for intervju.

– Opp til foretaket å avgjøre Statssekre­taer Bjerke svarer slik på spørsmål om departemen­tet er enig med STL-S i at Helse Stavangers praksis strider med loven.

– Det er opp til det enkelte regionale helseforet­ak å avgjøre hvordan tilbudet skal organisere­s i sin region. Det er flere måter å utføre rituelle omskjaerin­ger av gutter på, men kravet til forsvarlig­het vil uansett gjelde, og det må hver enkelt lege og det enkelte sykehus forholde seg til. De må selv vurdere teknikk og metode under forutsetni­ng om at det gis informasjo­n om hvilken metode som kan benyttes.

– Er det opp til de regionale helseforet­akene å fortolke loven og hva som menes med rituell omskjaerin­g?

– Det er opp til de regionale helseforet­akene å avgjøre hvordan tilbudet skal organisere­s. Da er det naturlig at noen ulikheter vil kunne forekomme, fortsetter Bjerke.

– Er departemen­tet komfortabl­e med at noen vil praktisere en treårsgren­se før omskjaerin­g kan skje?

– Det er opp til det enkelte foretaket å avgjøre. Tilbudet kan organisere­s på flere måter, så lenge foretakene holder kravene til forsvarlig­het, sier hun.

– Hvordan kan det ha seg at det er greit for leger på et privatsyke­hus å utføre slike inngrep når store deler av legestande­n mener dette medfører risiko og smerte for barnet og at inngrepet strider mot barnekonve­nsjonen?

– Vi har sagt at det er opp til det enkelte helseforet­ak å avgjøre hvordan tilbudet organisere­s. Gitt at kravene til forsvarlig­het er oppfylt, er det opp til det enkelte sykehus å avgjøre hvordan dette skal skje, sier hun.

– Har vaert veldig krevende

– Det har vaert veldig krevende å få på plass et tilbud om rituell omskjaerin­g, fordi det har vaert mye motstand i fagmiljøet, og flere steder har dette tatt lengre tid enn ønsket. Men alle regioner har et tilbud, enten i egen regi eller etter avtale med private, sier Bjerke.

Departemen­tet har ikke oversikt over antallet inngrep som ikke skjer i offentlig regi. En forsknings­basert evaluering av ordningen er ventet i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway