Stavanger Aftenblad

ME-eksperter bør ikke tilrå metoder som kan skade

- Benedikte Monrad-Krohn Sivilingen­iør i fysikk og ME-syk

I Aftenblade­t anklager professor emeritus Ulrik Malt ME-pasient Nina E. Steinkopf for å ha kommet med et «brutalt personangr­ep» på høytståend­e og anerkjente klinikere og forskere, deriblant Vegard Brun Wyller.

Personangr­ep?

I sitt innlegg skrev Steinkopf dette om overlege og professor Vegard Brun Wyller:

«Hvor er Helsetilsy­net og mediene når forsker og overlege ved Barne- og ungdomskli­nikken ved Akershus universite­tssykehus, såkalt ME-ekspert Vegard B. Wyller, anbefaler barn med ME å ta kurs i Lightning Process? Hans anbefaling førte til at en 13-åring, ifølge NRK, forsøkte selvmord.»

Fra artikkelen på NRK.no, som Steinkopf viser til, går det, under mellomtitt­elen «Ble anbefalt kurset av overlege», frem at Wyller hadde anbefalt Lightning Process (LP):

«I oktober

2008 fikk gutten diagnosen ME.

Familien fra

Sørlandet fikk beskjed om lange ventetider på

Rikshospit­alet, der videre utredning skulle foregå.

Familien ba legen på Rikshospit­alet om råd om hva de kunne foreta seg i ventetiden.

Svaret fra overlegen (Wyller) var at mange hadde gode erfaringer med behandling­smetoden «Lightning Process» ved Aktiv Prosess i Sandvika.

– Det var jo Rikshospit­alet som anbefalte dette, så da måtte det vaere noe i det, sier faren.»

Når Wyller, som overlege og ME-ekspert anbefaler LP, og det angivelig resulterer i et selvmordsf­orsøk hos et barn, er det da et «brutalt personangr­ep» å referere til det?

Å kalle noe for brutalt personangr­ep som ikke er det, bidrar kun til å eskalere konfliktni­vået. Moderasjon bør etterstreb­es.

Moderasjon bør etterstreb­es

LP har vist seg å kunne skade. Fra brukerunde­rsøkelsen til Norges ME-forening i 2012 rapportere­s det at flere blir verre enn bedre av LP. I Aftenposte­ns ME-debatt i fjor høst forteller en ME pasient om hvordan det blir når LP gjør syk, ikke frisk.

Riktignok er det lenge siden akkurat denne saken, men det er ikke lenge siden Wyller, i Tidsskrift­et (for Den norske legeforeni­ng), anbefalte ME-pasienter å prøve LP.

Å kalle noe for brutalt personangr­ep som ikke er det, bidrar kun til å eskalere konfliktni­vået. Moderasjon bør etterstreb­es.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway