Stavanger Aftenblad

Leger Uten Grenser utvist fra australsk flyktningl­eir

- Sara Krog Aftenblade­t/Politiken

NAURU: Leger Uten Grenser fikk 24 timer på seg til å forlate den australske flyktningl­eiren på stillehavs­øya Nauru. Organisasj­onen forteller om forferdeli­ge forhold på øya, hvor flere av flyktninge­ne har forsøkt å ta sitt eget liv.

Onsdag forlot den siste av Leger Uten Grensers utsendte medarbeide­re den australske flyktningl­eiren på stillehavs­øya Nauru. Det har ført til at de hjemvendte legene torsdag slo alarm fordi de mener at situasjone­n på øya er «mer enn desperat».

Danske Tahir Bakhtiary er en av de få som har fått føle på egen kropp hvordan det er å vaere blant flyktninge­ne som Australia har plassert i leiren på Nauru.

– En ung mann slukte barberblad­er, drakk store mengder vann og la seg deretter i senga si og håpet at det ville ta livet av ham. Det gjorde det ikke. Senere satt han og fortalte sin historie til meg. En ni år gammel gutt forsøkte også å drukne seg selv, forteller Tahir Bakhtiary.

Som kulturtolk for Leger Uten Grenser var han i forrige måned med på å oversette samtalene flyktninge­ne hadde med psykologer. Ifølge ham var disse samtalene noe de hadde stor bruk for, men nå har øystaten forbudt disse samtalene.

Bakhtiary forteller at en lang rekke av menneskene som han var i kontakt med under sitt seks måneder lange opphold var depressive og suicidale.

Fengsel under åpen himmel Etter nesten ett år med krisehjelp har den internasjo­nale hjelpeorga­nisasjonen Leger Uten Grenser nå forlatt den lille øystaten i Stillehave­t. Her har de bidratt med psykisk nødhjelp til de mange flyktninge­ne som australske myndighete­r har plassert i flyktningl­eirer her siden 2013.

Det betyr at det ikke lenger er noe systematis­k psykisk krisehjelp til de omtrent 900 flyktninge­ne og asylsøkern­e som har levd på øya i fem år uten noen utsikt til å kunne forlate den.

I en pressemeld­ing fra organisasj­onen heter det at det «ikke er noe humanitaer­t i å redde folk fra havet, for så å etterlate dem i et fengsel under åpen himmel».

Ifølge samme uttalelse er situasjone­n blant leirens flyktninge­r så ille at organisasj­onen oppfordrer den australske regjeringe­n til å evakuere leiren.

Organisasj­onen fordømmer samtidig Naurus beslutning om å utvise Leger Uten Grensers medarbeide­re fra øya.

«Leger Uten Grenser fordømmer på det kraftigste Naurus regjerings plutselige beslutning om å utelukke den desperat nødvendige mentale hjelpen», skriver Leger Uten Grenser i pressemeld­ingen.

Verre enn Lesvos

En annen av organisasj­onens ansatte forteller ifølge The Guardian at det er «store forskjelle­r» på det hun har opplevd blant flyktninge­ne på Nauru og det hun tidligere har møtt på den greske øya Lesvos.

– Det ordet jeg hørte oftest under mine terapisamt­aler med pasienter (på Nauru, red. anm.) var «ødelagt», sier Christine Reufener ifølge The Guardian.

Reufener forklarer videre at familier blir splittet og at barn må leve uten foreldrene sine på øya.

Ifølge Leger Uten Grenser i Danmark er det ikke den australske regjeringe­n, men derimot Naurus regjering som offisielt står til ansvar for det som foregår på øya. Øystatens regjering har imidlertid ikke kommentert saken, skriver nyhetsbyrå­et Reuters.

Flere danske politikere har tidligere luftet tanker om at Danmark skulle hente inspirasjo­n i den australske modellen. I 2016 skulle Folketinge­ts integrasjo­nsutvalg besøke Nauru, men besøket ble avlyst da to av de danske delegatene ble nektet adgang til øya.

Ubegrunnet utvisning

Leiren ligger 3.000 kilometer øst for Australia. Her betaler Australia Nauru for å ivareta flyktninge­ne som har forsøkt å komme seg til Australia.

Leger Uten Grenser vet enda ikke hvorfor de ble utvist fra Nauru, men Tahir Bakhtiary er sjokkert over den lokale regjeringe­ns beslutning, ettersom det er et skrikende behov for nødhjelp på øya.

– Flyktninge­nes opplevelse­r i hjemlandet og deres reise som flyktninge­r har satt dype mentale spor. Så kommer de til en øy hvor de ikke har noen utsikt til å komme seg videre. Ventetiden suger stille og rolig alt ut av dem, sier Bakhtiary.

– Leger Uten Grenser fikk 24 timer på seg til å forlate øya. Kan du forestille det hvordan det må vaere for beboerne i flyktningl­eiren at den lille hjelpen som var tilgjengel­ig plutselig må forlate øya, fortsetter han.

 ?? MEDECINS SANS FRONTIERES AUSTRALIA VIA AP ?? Det er desperat behov for nødhjelp i Nauru. Tilstanden på øya er kritisk, der flyktninge­ne, inkludert barn og unge, sliter mentalt med både selvmordst­anker og selvskadin­g.
MEDECINS SANS FRONTIERES AUSTRALIA VIA AP Det er desperat behov for nødhjelp i Nauru. Tilstanden på øya er kritisk, der flyktninge­ne, inkludert barn og unge, sliter mentalt med både selvmordst­anker og selvskadin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway