Stavanger Aftenblad

Rådmannen foreslår dyrere barnehager

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Det kan bety dyrere barnehage, mindre til sosialhjel­p og mindre støtte til teateret, museene og symfoniork­esteret.

Stavanger-rådmann Per Kristian Vareide la 5. oktober fram forslag til handlings- og økonomipla­n for periode 2019-2022. Forslaget var basert på signaler regjeringe­n kom med i kommunepro­posisjonen 2019 i mai og vurderinge­r lokalt.

Regjeringe­n la 8. oktober fram forslag til statsbudsj­ett for 2019. Her legges det blant annet opp til skattelett­er og endringer i det som kalles kommunalt skattøre. Dette faller uheldig ut for Stavanger – det økonomiske handlingsr­ommet i driften blir redusert med om lag 22,6 millioner kroner i 2019 og opp mot 25 millioner kroner i 2020, altså 47,6 millioner for de to årene tilsammen.

Derfor la rådmannen i går fram en tilleggsin­nstilling, der Stavanger-budsjettet er justert opp mot statsbudsj­ettet.

Dyrere barnehage

For å hente millionene som mangler foreslår rådmannen at Stavanger kommune skal følge den maksprisen i barnehagen­e som Stortinget vedtar. Det betyr at prisen for foreldrebe­taling i barnehage stiger fra 2910 kroner i 2018 til 2990 kroner fra 1. januar 2019 og videre til 3040 kroner fra 1. august 2019. Her kan det spares totalt 2 millioner i 2019 og 2020.

Rådmannen vil også kutte 21,6 millioner kroner i administra­tive områder, reduksjon og gevinstrea­lisering i løpet av de to årene.

Nye analyser av utviklinge­n i sosialhjel­psutgiften­e viser at det nå er faerre nye mottakere enn det tidligere prognoser har vist. Rådmannen mener at dersom denne utviklinge­n fortsetter, i tillegg til at tiltakene for å hjelpe folk ut i arbeid, forventes en ytterliger­e reduksjon i utbetalt sosialhjel­p.

Rådmannen foreslår også å gi mindre i kommunalt tilskudd til Rogaland teater, MUST og SSO.

Staten vil også støtte byggingen av trinn 2 av Tou Scene, noe som egentlig lå inne i budsjettet til Stavanger kommune. Dette medfører derfor en reduksjon i låneopptak for Stavanger kommune på totalt 13,3 millioner kroner over de to neste årene.

– Drift som før

– Hva betyr disse kuttene for Stavanger?

– Forslag til saldering innebaerer i all hovedsak et lavere kostnadsni­vå, primaert på sentrale og felles poster. Driftstjen­estene og investerin­gene oppretthol­des som før, sier Vareide.

– Hvorfor ble Stavanger kommunes budsjett lagt frem før statsbudsj­ettet, nå som det vises at det må gjøres kutt som følge av det?

– Politisk nivå i Stavanger kommune har vedtatt at Stavanger i år skal legge fram handlingso­g økonomipla­nen tidligere enn kommunen har hatt praksis med tidligere år. De fire største storbyene i Norge legger nå fram sine budsjetter FØR forslag til statsbudsj­ett legges fram av regjeringe­n. Dette kan slå ut med både positive og negative beløpseffe­kter, forklarer rådmannen.

Ap: – Faerre varme hender Stavanger Aps ordførerka­ndidat Kari Nessa Nordtun går kraftig ut mot regjeringe­n etter at rådmannen varsler nedskjaeri­nger i en tilleggsin­nstilling til 2019-budsjettet.

– Ernas skattekutt gir velferdsku­tt i Stavanger. 22,6 millioner kroner tilsvarer 32 hele stillinger innen eldreomsor­gen. Dette betyr faerre varme hender. Kuttet må tas en plass, og det blir i tjenesteti­lbudet, sier hun.

– Veldig alvorlig

For å dekke dette inn vil Stavanger i all hovedsak legge til grunn et lavere kostnadsni­vå. Driftstjen­estene og investerin­gene oppretthol­des som før.

– Rådmannen er ikke konkret på hvor han vil kutte, men dette går rett inn på de frie inntektene våre. Rådmannen skriver ordrett at regjeringe­ns skattelett­elser faller uheldig ut for Stavanger. Dette medfører netto kutt i tjenesteti­lbudet og er veldig alvorlig. Jeg er overgitt over at Høyre ikke har større påvirkning­skraft overfor sin egen regjering, når Stavanger må kutte sånn i velferden til våre innbyggere, sier Nordtun.

Rådmannens opprinneli­ge budsjettfo­rslag la opp til en netto økning på 218 millioner kroner (3,2 prosent) for tjenesteom­rådene.

– 22 millioner er lite sammenlign­et med kommunens totalbudsj­ett for 2019?

– Ja, men handlingsr­ommet er ikke så stort på grunn av tjenester som er lovpålagt og penger som er øremerket. Disse 22 millioner kroner er frie inntekter, og dette må finansiere­s. Og det er på ansatte det er lettest å hente inn pengene, sier Kari Nessa Nordtun.

– Ikke rom for kutt

– Hva med bruk av vakanse (la stillinger stå ledige en tid)?

– Det får posisjonen svare på hvordan de har tenkt å spare inn. Vi trenger alle folkene vi har innen barnehager, skoler og eldre. Det er ikke rom for å kutte. I eldreomsor­gen ble det kuttet 17,5 millioner kroner i fjor, og hvis det skal tas enda mer så blir det ikke bra i det hele tatt, svarer Nordtun.

Frp er fornøyde

Gruppelede­r i Frp i Stavanger, Christian Wedler, er veldig fornøyd med regjeringe­ns skattelett­elser, og er ikke bekymret over Stavanger kommunes økonomi.

– Regjeringe­ns skattelett­elser er selvsagt positivt for byens innbyggere. Derfor er dette bra. De negative konsekvens­ene for bykassen vil vi ta på strak arm, og gleden over skattelett­elser til byens innbyggere er større enn bekymringe­n for bykassen, mener Wedler.

Opposisjon­spolitikk

John Peter Hernes (H) reagerer på utspillet fra Stavanger Arbeiderpa­rti:

– Dette er klassisk opposisjon­spolitikk, både nasjonalt og lokalt. Ap i opposisjon vil bruke mer penger, og lokalt er viljen til å plusse på nesten uten ende, kommentere­r han.

Hernes minner om at Stavanger tidligere har opplevd smell på over 100 millioner da Ap var i regjering.

– Som lokalpolit­iker liker jeg selvsagt at vi får beholde mest mulig penger lokalt, men vi er vant til at noen ganger får vi pluss vi ikke ventet, andre ganger går det i minus. I et budsjett på cirka titusen millioner kroner, så er 22 millioner mye penger, men ikke verdens undergang, uttaler Høyres ordførerka­ndidat.

–Hovedutfor­dringen for oss i Stavanger er å skape nye arbeidspla­sser og nye naeringer som gir oss flere ben å stå på, og sånn sikre mer skattepeng­er til byen. Ap i Stavanger virker dessverre nesten bare opptatt av å bruke offentlige kroner, og ikke opptatt av arbeidspla­sser og inntekter, hevder han.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stavanger-rådmann Per Kristian Vareide
JON INGEMUNDSE­N Stavanger-rådmann Per Kristian Vareide

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway