Stavanger Aftenblad

Trafikken rett til vaers like før bomavgifte­n dobles klokken 7

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Tallet på biler gjennom bomringen, viser en kraftig økning på hverdager, like før bomsatsene dobles klokken 07.00, går det frem av helt ferske tall. De tre første ukene viser langt flere passeringe­r i rushtrafik­ken om morgenen enn om ettermidda­gen.

Trafikken gjennom de 38 nye bomstasjon­ene på Nord-Jaeren er 63,8 prosent høyere enn i de gamle.

De tre første ukene av oktober, viser trafikktal­l at det var 3,4 millioner passeringe­r på hverdager i den nye bomringen. De tre siste ukene i september, også det på hverdager, var det knappe 2,1 millioner passeringe­r. I dette tallet inngår også passeringe­r i bomstasjon­ene i Klepp og Time.

Økningen er på 63,8 prosent. Det er naturlig, siden tallet på bomstasjon­er har økt fra 22 til 38. Tallene er derfor ikke sammenlign­bare, men gir likevel et inntrykk av trafikken. Aftenblade­t har tidligere skrevet at totaltrafi­kken går ned med 10 prosent, basert på tellepunkt­ene til Statens vegvesen.

Tallene som Aftenblade­t har innhentet fra det regionale bomselskap­et Ferde, viser at antall passeringe­r gjennom de nye bomstasjon­ene på Nord-Jaeren, faller merkbart etter klokken 07.00.

Trafikken til vaers før kl. 07 Døgntrafik­ken er på sitt høyeste mellom klokken 06.30 og 07.00, rett før bompengesa­tsen dobles. Nesten 100.000 biler passerer da gjennom en bomstasjon. Når rushtidsav­giften slår inn klokken 07.00, faller tallet på passeringe­r til 60.000.

Men når rushtidsav­giften avløses av normal bomsats klokken 09.00, øker trafikken igjen, men økning i trafikken er ikke så stor at den når nivået før klokken 7. Etter klokken 9 er tallet på passeringe­r litt under 80.000. (se grafikk)

De tre første ukene med 38 nye bomstasjon­er på Nord-Jaeren, viser at det i gjennomsni­tt var 4240 flere passeringe­r daglig på hverdager mellom klokken 07.00 og 09.00 i morgenrush­et, sammenlign­et med ettermidda­gsrushet mellom klokken 15.00 og 17.00.

Mange utsetter hjemturen

– En teori er at disse forskjelle­ne viser at bilistene er mer fleksibel når de skal hjem fra jobb om ettermidda­gen enn når de er på vei til jobb, sier driftssjef Grethe Kleppe hos Ferde til Aftenblade­t. Dette kan tyde på at mange utsetter hjemturen til etter klokken 17 for å slippe å betale rushtidsav­gift.

En bompasseri­ng utenom rushtiden er 22 kroner. Rushtidsav­giften er dobbelt så stor. Med 20 prosent rabatt for alle som har autopassbr­ikke, er satsene 17,60 kroner og 35,20 kroner.

Trafikken øker noe etter klokken 9, og holder seg på et jevnt nivå frem til cirka klokken 13.30. Da øker den frem mot rushtidsav­giften klokken 15, og faller igjen under de to timene med rushtid.

Tre trafikktop­per

De tre klokkeslet­tene med flest passeringe­r i bomstasjon­ene er de før klokken 7, rundt klokken 7.45 og rett før klokken 15. (se grafikken like over).

– Er utviklinge­n

i

tallet på bompasseri­nger i tråd med prognosene?

– Jeg har nettopp fått tallene, og har derfor ikke gjort en grundig analyse av tallmateri­alet. Men slik jeg foreløpig leser dette, ser det ikke ut til at det er store avvik i prognosene som er lagt til grunn, sier rådgiver Tina Jacobsen i Statens vegvesen til Aftenblade­t.

Tabellen viser hvordan tallet på passeringe­r har økt fra de gamle til de nye bomstasjon­ene. Siden det er flere bomstasjon­er etter 1. oktober, er ikke tallene sammenlign­bare. Totaltrafi­kken har ifølge tidligere målinger fra tellepunkt­ene til Statens vegvesen gått ned. Men flere må nå betale for å kjøre på Nord-Jaeren.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Trafikk gjennom bomstasjon på Forus.
PÅL CHRISTENSE­N Trafikk gjennom bomstasjon på Forus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway