Stavanger Aftenblad

Derfor hater ytre høyre den smilende George Soros

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

NEW YORK: Høyrefløye­n over hele verden elsker å hate George Soros, som bruker formuen sin til å støtte demokratis­ke og liberale verdier.

På begge sider av Atlanterha­vet fremstille­s han som en dukkefører som trekker i trådene og dirigerer politikere, demonstran­ter og nå også migranter. Parallelle­n til antisemitt­iske fremstilli­nger av «finansjøde­r» er slående, mener hans sønn.Konspirasj­onsteorien om at George Soros finansiere­r migrantkar­avanen som i disse dager beveger seg mot USA, på flukt fra vold og fattigdom i Sør- og Mellom-Amerika, begynte langt ute i ytterkante­ne på sosiale medier, men fant raskt veien til de republikan­ske maktsentre­ne.

På den høyreorien­terte TVkanalen Fox News diskuterer man hvorvidt Soros orkestrere­r et stormløp mot USA. På Twitter delte det republikan­ske kongressme­dlemmet Matt Gaetz fra Florida en video som ifølge Gaetz viser menn som deler ut penger til kvinner og barn i Honduras, som betaling for at de skal storme den amerikansk­e grensa. Med videoen stiller Gaetz spørsmålet om hvem som betaler dem for dette, og foreslår selv at det er Soros.

Konspirasj­onsteorien har imidlertid blitt grundig undersøkt, og like grundig avvist. Likevel lever den videre.

Det samme gjelder påstanden om at den ungarsk-amerikansk­e milliardae­ren og liberale filantrope­n betalte demonstran­ter for å protestere mot utnevnelse­n av høyesteret­tsdommer Brett Kavanaugh i bygget til den amerikansk­e Kongressen.

5. oktober skrev Donald Trump på Twitter at kvinnene som demonstrer­te var «profesjone­lle». Skiltene de hadde var helt like, skrev han. «Betalt av Soros og andre».

Avisa The Washington Post gjennomfør­te en faktasjekk, og konkludert­e med at enkelte av kvinnene hadde tilknytnin­g til organisasj­onen The Center for Popular Democracy, som hvert år mottar omtrent en tiendedel av sine midler fra George Soros’ veldedige organisasj­on Open Society Foundation, men at de ikke ble betalt for å demonstrer­e av hverken Soros eller noen andre.

I forkant av mellomvalg­et, som går av stabelen tirsdag 6. november, forsøker president Trump og hans støttespil­lere nå å fremstille George Soros som en faretruend­e bakmann bak de to sensitive emnene som presidente­n håper vil opphisse hans kjernevelg­ere: Frykt for immigrante­r og idéen om en venstreori­entert «pøbel». «Alt-left», som presidente­n selv kalte det den gang han nektet å fordømme de antisemitt­iske og nasjonalis­tiske demonstras­jonene som tok sted i Charlottes­ville, Virginia i august 2017.

Republikan­ere har også demonisert George Soros på andre måter. I Minnesota viser en republikan­sk valgreklam­e George Soros sittende bak en stabel av penger, mens en stemme påstår at Soros finansiere­r alt fra «primadonna-atleter som protestere­r mot vår nasjonalsa­ng» til en «venstreori­entert pøbel som betales for å gjøre opprør i gatene».

Trumps advokat, Rudy Giuliani, delte nylig en tekst som omtalte Soros som «antikrist», og oppfordret folk til å «følge pengespore­ne». På den ytterste høyrefløye­n blir Soros beskyldt for å stå bak et forestilt «hvitt folkemord».

De republikan­ske angrepene på Soros nevner aldri at George Soros er jøde, men eksperter og kritikere ser ikke desto mindre et spill på antisemitt­iske stereotype­r og konspirasj­onsteorier i de konservati­ve angrepene. Fantasien om den globale, statsløse jøden som trekker i tråder og utnytter den «virkelige» befolkning­en via finansverd­enen har blitt brukt til å demonisere jøder i et utall tilfeller.

«Hater Trump sin egen datter?» Den amerikansk­e, jødiske organisasj­onen Anti Defamation League, som jobber for å motarbeide nedverdige­lser av det jødiske folket, ser en åpenbar antisemit-

 ?? PABLO GORONDI/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Soros-tilhengere river ned en plakat som er sponset av Ungarns regjering. Kampanjen er rettet mot den omstridte mangemilli­ardaeren som har bodd utenlands i mange tiår.
PABLO GORONDI/REUTERS/NTB SCANPIX Soros-tilhengere river ned en plakat som er sponset av Ungarns regjering. Kampanjen er rettet mot den omstridte mangemilli­ardaeren som har bodd utenlands i mange tiår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway