Stavanger Aftenblad

KrF forbereder angrep på oljevennli­g skatteordn­ing

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: På KrFs oppdrag har regjeringe­ns tallknuser­e regnet på skjerpet «oljeskatt».

y Fossile energikild­er skal i framtiden fases ut til fordel for satsing på fornybar energi.

Det er blant sakene som er løftet fram av landsstyre­t i KrF før sonderinge­r om regjerings­makt og forhandlin­ger om neste års statsbudsj­ett.

Lederkandi­dat Kjell Ingolf Ropstad viste i sin landsmøtet­ale fredag til at Jens Stoltenber­g kastet Kjell Magne Bondevik for gasskraftv­erk som «sto og spydde ut CO2».

– Jeg var frustrert. Klimapolit­ikken rikka seg ikke en millimeter. Alt handlet om kvotekjøp i utlandet, sa Ropstad, som varslet at KrF i regjering har større drømmer enn billig bensin.

KrF flørter nå med tanken om skjerpede rammebetin­gelser i en såkalt «nøytral» petroleums­skatt.

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) har tidligere forklart at petroleums­skatten fremmer investerin­ger (les: er ikke nøytral) på norsk sokkel. Den brede politiske enigheten om rammevilkå­rene har gitt stabilitet og forutsigba­rhet, skrev hun i et debattinnl­egg i fjor.

Nå har imidlertid regjeringe­ns tallknuser­e beregnet hva nøytral petroleums­skatt vil koste selskapene - på oppdrag fra KrF.

I dag dekker selskapene selv cirka 12 prosent av investerin­gskostnade­ne. Ved innføring av «nøytral petroleums­skatt» øker andelen som selskapene må dekke av investerin­ger, til 23 prosent. Isolert sett vil skjerpelse­n tilføre statsbudsj­ettet nesten 8,2 milliarder ekstra på årsbasis, ifølge Finansdepa­rtementet.

Ap: - Alvorlig

En ikke-navngitt KrF-kilde er i Dagbladet i går sitert på at KrF ønsker en «kraftig nedtrappin­g av subsidieri­ngen av oljenaerin­gen.»

– Dette vitner om at KrF er inne på tanken om å gjøre noe med skatteregi­met, noe jeg vil fraråde, sier oljepoliti­sk talsperson i Ap, Hege Haukeland Liadal.

– Er dette et alvorlig signal til olje- og gassnaerin­gen?

– Ja, jeg vil si at det er et alvorlig signal, sier Liadal, som viser til at oljenaerin­gen ber om forutsigba­rhet.

– Å lansere dette nå, vil vaere veldig uklokt og ikke i tråd med bransjens ønsker, sier hun.

– Dette er en helt feil vei å gå. På vegne av Frp vil jeg si veldig tydelig at dette er en uaktuell problemsti­lling. Nå gjelder det å skape forutsigba­rhet for naeringen, sier Terje Halleland, energipoli­tisk talsperson i Frp.

Han mener slike initiativ sprer usikkerhet.

– Så beskjeden din til Kjell Ingolf Ropstad og kompani er «glem det»?

– Ja, sier Halleland.

KrF bekrefter

Tore Storehaug, miljø- og energipoli­tisk talsperson i KrF, bekrefter at KrF er inne på tanken om at skattesyst­emet på norsk sokkel før eller senere vil trenge en gjennomgan­g.

– Dette sier programmet vårt, og vi har tatt det opp i delmelding­en om oljenaerin­gen i vår, svarer Storehaug i en e-post.

Det KrF gjør nå, er å stille spørsmål ved om vi virkelig skal ha et skattesyst­em som ikke er investerin­gsnøytralt, men legger opp til at det kan komme investerin­ger som er lønnsomme for selskap - som samfunnet taper på, forklarer han.

– Vi trenger ikke flere Goliattilf­eller. KrF var kritisk, mens Ap og Frp ikke stilte spørsmål. Jeg mener historien har vist at vi hadde rett, uttaler han.

Han ber Ap og Frp forklare hvorfor skattesyst­emet på sokkelen ikke skal vaere investerin­gsnøytralt når skattesyst­emet for vannkraft, havbruk, skogbruk og øvrig naeringsli­v skal vaere det.

– Det vi tar til orde for, er en utredning for å få det klart hvordan vi kan tilpasse skatteregi­met på sokkelen til vår tid og konsekvens­ene av det, fortsetter han.

 ?? ANDERS MINGE ?? – Jeg var frustrert. Klimapolit­ikken rikka seg ikke en millimeter, fortalte Kjell Ingolf Ropstad til landsmøtet på Gardermoen fra sin tid i energi- og miljøkomit­een. Her med Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide.
ANDERS MINGE – Jeg var frustrert. Klimapolit­ikken rikka seg ikke en millimeter, fortalte Kjell Ingolf Ropstad til landsmøtet på Gardermoen fra sin tid i energi- og miljøkomit­een. Her med Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide.
 ??  ?? Hege Haukeland Liadal (Ap)
Hege Haukeland Liadal (Ap)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway