Stavanger Aftenblad

«Folket» mener ingenting om bompenger

- Terje Eide Partner i Markedsfør­ingshuset; varamedlem i Stavanger bystyre (H)

KRONIKK: Å påberope seg å represente­re Folket med stor F i en debatt, uavhengig av tema, er alltid et forsøk på å gjøre seg større enn en er. Det er alltid feil, og det er en hersketekn­ikk.

Folkemenin­gen, i bestemt form entall, eksisterer ikke. Folket som én felles gruppe mener ingenting om hverken innvandrin­g, kunst, bompenger eller cruiseturi­sme. Alle tema vurderes ulikt av grupper av mennesker med forskjelli­g størrelse og sammensetn­ing. Avhengig av om vi snakker om bunadsimpo­rt, EU eller ananas på pizza, vandrer vi alle hele tiden på tvers av grupper og meningsfel­lesskap fra forskjelli­ge deler av folket.

I tillegg til å vaere lokalpolit­iker har jeg brukt en stor del av min yrkeskarri­ere blant annet på å designe og gjennomfør­e representa­tive undersøkel­ser som skal gi gode beslutning­sgrunnlag. Jeg er derfor mer enn gjennomsni­ttet opptatt av å forstå grunnlaget når noen hevder at de represente­rer mange eller alle.

Vaer skeptisk

Når en person, gruppe, avis eller et parti påstår å represente­re Folket, eller at de kjenner Folkemenin­gen, skal du vaere grunnlegge­nde skeptisk. Kontrollsp­ørsmålet er: «Hvordan vet du det»? Du kjenner ikke og eier ikke Folkemenin­gen selv om du er på lag med mange i samme facebookgr­uppe eller ekkokammer som mener det samme som deg. Spesielt ikke om de snakker med utestemme og sirener.

Du kjenner heller ikke folkemenin­gen når du gjør en såkalt «rundspørri­ng» i eget nettverk. Her synder mediene jevnlig når de lager journalist­ikk av såkalte «uhøytideli­ge undersøkel­ser» på egne nettsider. Disse «undersøkel­sene» er ubrukelige for å forstå de reelle andelene som mener det ene eller det andre. Like fullt lages det jevnlig journalist­ikk og skrives kommentara­rtikler på slikt grunnlag. Nettavisen.no er den «avisen» som misbruker dette mest.

De femti bompengeak­sjonistene som på ulovlig vis forsøkte å kuppe talerstole­n i bystyremøt­et sist mandag forsvarer aksjonen med at «Når politikern­e ikke ønsker å møte folket, så møter folket politikern­e». De er nemlig Folket, og det gir dem denne retten. Det er en skremmende logikk. Hvem skal avgjøre hvilke gruppering­er som kan ta seg til rette ved å selvutnevn­t legitimere seg som Folket? Gjelder taleretten i så fall også i bydelsutva­lg og fylkesting? Hva med Stortinget? Skal vi beregne litt tid på hvert møte for taletid til selvoppnev­nte grupper fra Folket?

Norge har et av verdens mest åpne demokratie­r. Det er svaert gode forhold for den som vil la sine meninger bli hørt. Muligheten­e for å fremføre din side av en sak er mange og lett tilgjengel­ige, enten du er nabo til et støyende naeringsby­gg, festivalsj­ef som mister støtte eller foreldre som vil ha sikrere skolevei. Hvis det er mange nok som mener det samme som deg, får du i tillegg gjennomsla­g i politiske valg.

Upresist og illusorisk

I tillegg til at «vi er Folket» er en urimelig påstand, er også formulerin­gen «folk mener» et upresist begrep. «Folk mener» benyttes med vekslende substans i hverdagssp­råket, i journalist­ikken og i politikken. Det høres liksom litt mer solid ut når vi sier «folk mener» enn å si «naboen, svigermor og jeg mener». Noen få personer er et spinkelt grunnlag for å forstå et fenomen.

«En rundspørri­ng på flyplassen viser at folk gjerne betaler mer for flybillett­en», skrev Aftenblade­t på forsiden for et par år siden. Kilden var en såkalt rundspørri­ng blant noen få personer. Begrepet rundspørri­ng er en metodemess­ig bastard som brukes for å skape et skinn av grundighet. Kombinasjo­nen av «rundspørri­ng» og formulerin­gen «folk gjerne betaler mer for» i en henvisning­stekst på forsiden skaper en illusjon av at her har avisen fanget folkemenin­gen.

Bekreftels­esfellen

Formulerin­gen «Folk jeg snakker med sier...» kan du ofte høre fra de som ikke stoler på egne argumenter­s baerekraft og trenger en stråmann for å gjøre seg litt større. «Vi gikk ut og snakket med folk», sa et politisk parti ved forrige kommuneval­g og forsøkte med det å gi inntrykk av bred forankring. «Jeg lytter til det folk sier», brukes for å forsvare egen adferd, selv om man velger selektiv hvilke «folk» man lytter til.

Bekreftels­esfellen er en av de mest vanlige beslutning­sfellene når beslutning­er tas. Den handler om at man søker informasjo­n som støtter eget standpunkt. Vi gjør det stort sett alle sammen – søker bekreftels­e utenfor oss selv – og fremfører det deretter med stjålet tyngde som formulerin­gen «folk jeg snakker mer sier at….»

Engasjemen­t er uvurderlig positiv kraft i et godt demokrati. Mer engasjemen­t er alltid bedre. Når engasjemen­tet pares med klare og tydelige argumenter fremført i de mange påvirkning­skanalene som finnes, blir din stemme og dine argumenter hørt av politikere som også har beina godt plantet i folket.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway