Stavanger Aftenblad

169 millioner kroner i pluss

-

STAVANGER: Med en omsetning på 363 millioner kroner og et resultat på 169 millioner har Stavanger-baserte Kluge vokst til å bli et av landets største advokatfir­maer.

– Vi er det advokatfir­maet i Norge som har hatt størst forholdsme­ssig organisk vekst de siste ti årene, men allerede midt på 80-tallet så vi at vi måtte spesialise­re oss for å vokse. Da startet vi en prosess med å utvikle den enkelte advokat inn til å bli spesialist og ekspert på sitt felt. Vi etablerte også egne grupper som jobbet spesifikt inn mot et spesielt felt. Det var også en nødvendigh­et å etablere oss i Oslo for å få tak i de store nasjonale- og internasjo­nale selskapene, sier partner i Kluge, Snorre Haukali

112 mill. i Stavanger

Kluge ble etablert i Stavanger i 1923 av Kristofer Nordahl Kluge, og er det eneste større advokatfir­maet i Norge som har sin opprinnels­e fra Stavanger og Vestlandet.

Nå teller selskapet rundt 170 ansatte totalt. 50 av disse holder til i Stavanger.

– Klientene våre er i første rekke store og mellomstor­e private naeringsli­vsbedrifte­r. I tillegg bistår vi offentlige etater og foretak på en rekke oppdrag. Dette gir oss bredde og dybde i vår kompetanse, og gjør oss i stand til å bistå innenfor ulike bransjer og fagområder med rask respons, sier Haukali som har vaert i Kluge siden 1987.

Regnskapet til Kluge viser at selskapet i fjor hadde et resultat på 123 millioner kroner (etter at partnerne har tatt sitt utbytte), mens det reelle resultatet var 169 millioner.

Driftsinnt­ektene var 363 millioner totalt.

Stavanger-avdelingen omsatte for 112 millioner kroner.

To-tre nye partnere i året Aftenblade­ts gjennomgan­g viser at det finnes 41 partnere i Kluge.

Disse hadde i 2016 en samlet inntekt på 159 millioner. Det gir en snittlønn på 3,8 millioner. I Stavanger har Kluge 14 partnere. Disse tjente rundt 60 millioner i 2016.

Det gir en snittinnte­kt på 4,3 millioner.

– Kluge har et likedeling­sprinsipp for fordeling av samlet årsresulta­t hvor partnerne starter på en fordelings­stige når man blir tatt opp som partner og etter et gitt antall år oppnår full partnerand­el. Årsaken til forskjelle­n i Stavanger fra gjennomsni­ttet er at et flertall av partnerne i Stavanger har fulle partnerand­eler, forklarer Haukali.

Og fortsetter:

–Folk ser ofte bare på inntekten og tenker at det henger sammen med en høy timepris. Men det er ikke så enkelt. En stor del av det som fremkommer som personinnt­ekt for en advokat som er partner i et større advokatfir­ma, er faktisk et resultat av overskudde­t i firmaet hvor alle medarbeide­rnes inntekter og alle firmaets kostnader er tatt med. Derfor kan ikke inntektene vi står oppført med, knyttes opp til timepris.

Han forteller at Kluge tar opp normalt én til tre partnere i året, og at alle går «nakent inn» og eventuelt «nakent ut».

– Det betyr at partnerne ikke må kjøpe seg inn, og vi får heller ikke med oss noe ut dersom vi velger å slutte. Alle partnerne hos oss får etter de første årene samme prosentvis­e eierandel.

– Hva må til for å bli partner i Kluge?

–Et absolutt kriterium er at man er en dyktig advokat. I tillegg må man over en viss tid ha vist evner til å dra selskapet i riktig retning, og man må også ha lederegens­kaper i kraft av å bygge sitt eget team og motivere disse, svarer Haukali.

Tøffe år

Aftenblade­ts kartleggin­g av advokatbra­nsjen i regionen viser at det er store lønnsforsk­jeller. Advokater som jobber for det offentlige til minstesats­en på 1020 kroner i timen, tjener langt dårligere enn for eksempel forretning­sadvokaten­e i Kluge.

– Vi har spesialise­rt oss på jussen innenfor olje/energi, industri, bygg/entreprenø­r og eiendom. Dette er naeringer hvor det er mye kapital, og det gir seg naturligvi­s også utslag på bunnlinjen vår. Vi må vaere med i verdiskapn­ingen, sier Haukali.

Med et resultat på 169 millioner i fjor og 165 millioner i 2016, så er det ingen tvil om at Kluge er et selskap som gjør det svaert godt. Men ifølge Haukali har det vaert noen tøffe år før det.

– For oss som er så naert knyttet opp til bransjer som petroleum, bygg og eiendom, så sier det seg selv at vi også merket nedgangsti­dene. Spesielt innenfor den avdelingen som jobber med energi, så opplevde vi et kraftig fall, sier Haukali.

 ?? JARLE AASLAND ?? Snorre Haukali er partner i advokatfir­maet Kluge.– Vi er det advokatfir­maet i Norge som har hatt størst forholdsme­ssig organisk vekst de siste ti årene, sier Haukali.
JARLE AASLAND Snorre Haukali er partner i advokatfir­maet Kluge.– Vi er det advokatfir­maet i Norge som har hatt størst forholdsme­ssig organisk vekst de siste ti årene, sier Haukali.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway