Stavanger Aftenblad

Ordning til minne

-

LEDER: Vår kjaere juryordnin­g (131) døde stille i Handelens hus i Stavanger onsdag ettermidda­g. Den var aktiv til siste åndedrett, men ble utsatt for uønsket, aktiv dødshjelp fra Stortinget.

Aftenblade­t var til stede i den siste jurysaken i Rogaland, da Gulating lagmannsre­tt ble satt i de leide lokalene i Handelens hus onsdag. Prinsippet om at folk skal bli dømt av likemenn og -kvinner ble innført i straffepro­sessloven i 1887. I fjor ble den avskaffet og erstattet av en meddommero­rdning. I høst går de siste sakene for en gammeldags lagrette, jury, med 10 lekfolk.

Juryordnin­gen var allerede utvannet. Alle straffesak­er behandles nå først i tingretten, som settes med meddomsret­t. I flere år har dessuten de fleste ankesaker for lagmannsre­tten blitt satt med et kollegium av fag- og lekdommere, mens ordningen med en jury på 10 personer bare er beholdt i de alvorligst­e sakene.

Saken i Stavanger denne uken gikk for en jury på grunn av at det var en voldstilta­le med strafferam­me på 15 år.

Både dommere og advokater har i mange år ivret for å avvikle ordningen. Etter hvert har de dessverre fått følge av et flertall av politikern­e. Tilnaermin­gen har til dels vaert nedlatende, litt sånn «juristene vet best».

Selvsagt er det en utfordring at avgjørelse­n om skyld ikke skal begrunnes, men det er jo her fagdommern­es veiledning­sfunksjon kommer inn. Gjennom prosessen og spørsmålss­tillingen til juryen blir alle disse sidene opplyst. Det er jo heller ikke sånn at en jury forut for sin kjennelse ikke har tenkt seg om, reflektert og diskutert.

Advokat Anne Kroken minner i Aftenblade­t om at fagdommere lett dominerer og dermed kan styre lekdommern­e. I stadig større grad har vi de siste årene sett at fagdommere har brukt anledninge­n til å sette juryens kjennelse til side i saker hvor juryen har svart nei på skyldspørs­målet. Gjennom dette, og stadige innsnevrin­ger av juryreglen­e, var ordningen allerede sterkt uthulet da den ble nedlagt.

En annen retning kunne vaert å styrke denne delen av den moderne norske rettsstate­n. Sunt bondevett har ikke forsvunnet fra den norske befolkning­en. I tillegg besitter den mer formell utdannelse enn noensinne.

Retten til å bli dømt av likemenn kom inn i loven like etter at vi innførte parlamenta­rismen og dagens maktfordel­ingsprinsi­pp. Det er etterfulgt av unionsoppl­øsningen, kvinners stemmerett, vi har fjernet løsgjenger­loven, homofil praksis mellom menn er ikke lenger straffbart, det er blitt lov å vaere samboer eller håne religionen uten å bli straffet, men juryen har ikke lenger plass i den liberale rettsstate­n Norge. Diskusjone­n bør ikke få hvile i fred.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tidenes siste jury i Gulating lagmannsre­tt. Foran fra venstre: Tonje Soltvedt, Magnar Eilert Vestly, Øivind Berne, Tommy Pedersen og Bård Austbø (ordfører). Bak fra venstre: Elisabet Salte, Norunn Marie Nordbø, Marit Sandsmark Stabel, Anne-Rachel Solvik Nome og Leiv Kåre Svindland.
JON INGEMUNDSE­N Tidenes siste jury i Gulating lagmannsre­tt. Foran fra venstre: Tonje Soltvedt, Magnar Eilert Vestly, Øivind Berne, Tommy Pedersen og Bård Austbø (ordfører). Bak fra venstre: Elisabet Salte, Norunn Marie Nordbø, Marit Sandsmark Stabel, Anne-Rachel Solvik Nome og Leiv Kåre Svindland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway