Stavanger Aftenblad

150 år med afrikanske studenter

- Knut Holter Professor, VID Misjonshøg­skolen

KRONIKK: På Misjonsmar­ka – på høyden opp fra Vågen og Straen i Stavanger– har VID Misjonshøg­skolen i drøye 150 år huset afrikanske studenter. Den første var sørafrikan­eren Zibokjana Ka Gudu Moses, og siden har mer enn 130 fulgt etter.

Misjonssko­len i Stavanger – fra 1977 Misjonshøg­skolen og fra 2016 del av VID vitenskape­lige høgskole – ble grunnlagt i 1843 for å utdanne prester og laerere for Det norske misjonssel­skaps arbeid i Sør-Afrika. Opp gjennom historien har selvfølgel­ig de fleste studentene vaert norske, men så tidlig som i 1866 ble den første sørafrikan­eren tatt opp, Zibokjana Ka Gudu Moses fra Zululand.

En sensasjon

Moses vakte stor oppsikt. Et halvt århundre senere beskriver Arne Garborg hvordan Moses ble vist fram på misjonsfes­ter rundt i distriktet. Han så glad ut, skriver Garborg, han så langt ifra så «syndetyngd ut som ein frelst jaerbu». Og jentene på Jaeren «såg på Moses med so blanke augo at eg tenkte: dei tok’n gjerne, um dei fekk’n! Men så hugsa eg at det var fleirgifte i Sululand» («Knudaheibr­ev», 1904, side 178).

Den neste afrikanske studenten var Rabeony

Hans fra Madagaskar, med fire–fem år i Stavanger på 1880-tallet, og etter ham fulgte en og annen afrikansk student gjennom det neste hundreåret.

Utover 1980-tallet ble det imidlertid opplevd som et stadig økende problem at de afrikanske studentene måtte laere seg norsk og var forventet å ta hele teologiutd­anningen i Norge. Ønsket om en engelskspr­åklig mastergrad i teologi – som kunne bygge på en teologiutd­annelse i studentene­s hjemmekont­ekst – ble sett som løsningen på dette. Modellen med et slikt engelskspr­åklig program ble realisert på midten av 1990-tallet, og fra 2002 ble den kompletter­t med et doktorgrad­sprogram. For tiden har mastergrad­sprogramme­t seks og doktorgrad­sprogramme­t sju afrikanske studenter.

Speilets budskap

VID Misjonshøg­skolens drøye 150-årige erfaring med afrikanske studenter har gitt oss som institusjo­n, ansatte og studenter et vell av erfaringer. Møtet med de afrikanske studentene har også vaert et møte med oss selv. Kanskje kan vi si at vi nettopp gjennom de afrikanske studentene har fått anledning til å speile våre egne holdninger og forestilli­nger.

Dels har det afrikanske naervaeret ført til en institusjo­nell laeringspr­osess. Vi har laert noe om hvor norske vi er – både hva språk og studieoppl­egg angår – selv ved en institusjo­n med fokus på «alle folkeslag». Moses var rimelig godt rustet til det norske som møtte ham i Stavanger. Han fikk norskunder­visning før han reiste og underveis på båten, mens andre har måttet slite mer med språket, parallelt med studiene.

Men det norske viser seg ikke bare i språket. Også studieoppl­egg og gradsstruk­tur har vaert preget av den norske konteksten. Da den europeiske Bolognapro­sessen skulle implemente­res i Norge i 2002, valgte Misjonshøg­skolen derfor å etablere en seksårig cand. theol.-utdanning der to av årene – mastergrad­sdelen – ble gjort engelskspr­åklig. Dermed var en drøye 150årig løsningsmo­dell på integrerin­gsspørsmål­et snudd 180 grader. Mens Moses og hans etterfølge­re helt fram til midten av 1990-tallet ble integrert i et norsk utdannings­mønster, ble nå de norske studentene integrert i et språklig og organisato­risk mer «internasjo­nalt» utdannings­mønster.

Afrikansk sammenheng, «dekolonise­ring»

Dels har også naervaeret av afrikanske studenter ført til en faglig laeringspr­osess. Vi har sett at «fag» aldri er bare «fag». Det er ikke nok å lese om afrikansk teologi, kirkehisto­rie eller bibelviten­skap; afrikanske faglige aktører må selv få opptre som handlende og talende subjekter inn i studieløpe­t. De afrikanske studentene kommer ikke til Stavanger for å kopiere norske tros- og forståelse­smodeller, snarere for å utvikle egne modeller, om enn i kritisk dialog med vestlig tradisjon.

Når norske og internasjo­nale universite­ter og høgskoler denne høsten diskuterer spørsmålet om en «dekolonise­ring» av akademia, så dreier det seg om spørsmål som lenge har levd i klasseromm­ene på Misjonsmar­ka.

På høyden opp for Vågen og Straen har vi altså hatt afrikanske studenter i drøye 150 år. Disse har vaert eksponente­r for den globale forflytnin­g kirken har opplevd de siste par hundre årene. Kirken er gått over fra å vaere en hovedsakel­ig nordlig størrelse til å bli en global og saerlig sørlig størrelse. Og dette har skjedd svaert raskt. Her i Stavanger gikk Moses i klasse med noen av de som skulle bli Misjonssel­skapets pionerer på Madagaskar, og i dag er den lutherske kirken på Madagaskar – med sine om lag fire millioner medlemmer – ikke bare en av øyas viktigste folkebeveg­elser, men også en av de største kirkene i den lutherske kirkefamil­ien.

Laerdom og erkjennels­e

Så, hva har vi gjort og laert? Vi har – med en høgskoles verktøy: utvikling og formidling av kunnskap, forståelse, holdninger og ferdighete­r – fått bidra inn i en av kirkehisto­riens mest dramatiske perioder, der kirken har forflyttet seg fra nord til sør. Og vi har klarere og klarere sett at når troen på Kristus sprenger geografisk­e, kulturelle og sosiale grenser, må den samtidig finne nye uttrykksfo­rmer.

Denne kronikken er skrevet i samband med at VID Misjonshøg­skolen feirer sine 175 år 10.–11. november.

 ?? B. NORLAND, MISJONS- OG DIAKONARKI­VET, VID ?? 1864–1869-kullet ved Misjonssko­len, som den da het, og de to laererne deres. Bak fra venstre: P. A. Pedersen, J. Nygaard, K. Skaar, Chr. Borchgrevi­nk, Zibokjana Ka Gudu Moses (fra Zululand, skolens første afrikanske student), O. Tjomsland og H. Vilhelmsen. Foran fra venstre: D. Egenaes, L. Stueland, G. Blom, pastor E. F. Eckhoff, pastor Chr. Dons, O. Stavem og T. Rosaas.
B. NORLAND, MISJONS- OG DIAKONARKI­VET, VID 1864–1869-kullet ved Misjonssko­len, som den da het, og de to laererne deres. Bak fra venstre: P. A. Pedersen, J. Nygaard, K. Skaar, Chr. Borchgrevi­nk, Zibokjana Ka Gudu Moses (fra Zululand, skolens første afrikanske student), O. Tjomsland og H. Vilhelmsen. Foran fra venstre: D. Egenaes, L. Stueland, G. Blom, pastor E. F. Eckhoff, pastor Chr. Dons, O. Stavem og T. Rosaas.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway