Stavanger Aftenblad

Klimagassu­tslippene skal ned

- Ola Elvestuen Klima- og miljøminis­ter, V

POLITIKK: 1,5 gradersrap­porten fra FNs klimapanel viser at det haster med å få ned verdens klimagassu­tslipp. Norge gjør allerede mye, men vi må gjøre enda mer i årene som kommer.

1,5 gradersrap­porten ble publisert samme dag som statsbudsj­ettet for 2019 ble lagt fram. I en kommentar i Aftenblade­t 1. november skriver journalist Hilde Øvrebekk at klimagassu­tslippene i fjor var på 52,4 millioner tonn. Hun skriver at målet er å kutte utslippene til 45,3 millioner tonn i 2030, litt over 13 prosent fra i dag. Videre skriver hun at Norge legger opp til en reduksjon som er «milevis under målet fra FN om kutt globalt på 50 prosent innen 2030».

Samarbeid med EU

Men her tar Øvrebekk feil. Framskrivn­inger i statsbudsj­ettet viser hva som vil skje i 2030 dersom Norge fortsetter sin politikk som i dag uten å innføre noen nye klimatilta­k. Da vil utslippene gå ned med 17,6 prosent fra 1990. Men det er ikke regjeringe­ns plan. Vi skal kutte 40 prosent innen 2030 i samarbeid med EU, og nye tiltak er på vei. Norske klimagassu­tslipp er nå på sitt laveste nivå siden 1995, og de skal videre ned.

I framskrivi­ngen i statsbudsj­ettet er for eksempel målet om 100 prosent nysalg av nullutslip­psbiler i 2025, ikke med. Det er heller ikke regjeringe­ns nye satsinger i budsjettet på jernbane og byvekstavt­aler. Bevilgning­en til Enova er foreslått styrket, og vi foreslår å bevilge mer til arbeidet med CO2-håndtering. Disse satsningen­e er ikke inkludert i framskrivi­ngene. Heller ikke regjeringe­ns plan om en opptrappin­g av CO2avgifte­n eller ambisjonen om en halvering av utslippene fra transports­ektoren er inkludert.

Gjør mye

Det finnes mange gode eksempler på at Norge gjør mye for å løse klimautfor­dringene. Tiltakene i statsbudsj­ettet for 2019 er ikke nok for å nå 2030-målet alene. Men vi er på vei, og vi skal gjøre mye mer i årene som kommer.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK ?? «Det har vaert tøffe år, men jeg har også laert veldig mye», skriver Ingunn Blanche Raïssis som har vaert langtidsle­dig i flere år.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK «Det har vaert tøffe år, men jeg har også laert veldig mye», skriver Ingunn Blanche Raïssis som har vaert langtidsle­dig i flere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway