Stavanger Aftenblad

Sola mister viktige flyginger

- Jan-Petter Helgesen Journalist og forfatter

LUFTFART: Nedleggels­en av formiddags­ruten til London rammer naeringsli­vet.

Aftenblade­t skriver 3. november under tittelen «SAS legger ned avgang til London». Den som har skrevet artikkelen, har tydeligvis ikke skjønt poenget med at en av Rogalands viktigste kommunikas­jonslinjer med utlandet blir halvert for første gang siden 1970-årene.

Kan ikke sammenlign­es

Ruten til London er primaert en rute for naeringsli­vet, sekundaert en forbindels­e for fritidsrei­sende. At ruten innstilles, kan ikke sammenlign­es med at Loganair starter en flyging fire dager i uken fra Edinburgh med et fly med 37 seter og at BMI utvider Newcastle-ruten med 10-12 seter fra 37 til 50 seter.

London Heathrow er Europas største flyplass med forbindels­er til hele verden. I mange år har rogalendin­ger reist til knutepunkt­et fra Sola med fly fra 131 seter og opptil 180 seter. Denne forbindels­en kan ikke sammenlign­es med de små og nesten ubetydelig­e rutene for naeringsli­vet fra Newcastle og Edinburgh. Det er å stikke hodet i sanden for å unngå fakta i saken.

Raskt og effektivt Formiddags­forbindels­en til SAS til London har vaert fløyet regelmessi­g siden 1946. Den har gitt folk fra stavangerd­istriktet muligheter til å dra til steder i Storbritan­nia og verden på en rask og effektiv måte. Det har også vaert retur til Sola med ankomst tidlig ettermidda­g.

Kveldsrute­n som inntil videre blir beholdt, har ikke samme muligheter til videre transport. Rogalendin­ger må ofte overnatte i eller ved London fordi de fleste internasjo­nale flyene ut fra Heathrow ikke har avgang før neste formiddag.

Omveien via Oslo er heller ikke noe alternativ. Rogalendin­ger belastes med dyrere billetter og mer tidkrevend­e og utmattende reise. Oslo har alltid vaert et dårlig alternativ for forretning­sreisende fra Sola. I mange tilfeller må vi først reise baklengs til Gardermoen før vi fortsetter reisen sør eller vestover.

Vesentlig betydning

For naeringsli­vet er det viktig å huske på at gode og hurtige kommunikas­joner er av vesentlig betydning. Dette represente­rer ikke nedleggels­en av formiddags­ruten til London. Sola har de senere årene også mistet viktige flyginger til Frankfurt, Paris, British Airways ruter til London, Houston og Reykjavik med raske forbindels­er videre til USA og Canada. Dette rammer naeringsli­vet og setter distriktet flere tiår tilbake kommunikas­jonsmessig. Mindre ruter til Skottland og Øst-Europa kompensere­r ikke for tapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway