Stavanger Aftenblad

– Fryktelig ensomt

- Amanda Aalerud amanda.aalerud@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere studenter kjenner på ensomhet enn noen gang før og behovet for helsehjelp har økt betydelig. Folkehelse­institutte­t bekymrer seg nå for psyken til norske studenter.

Alexander Finnøen Nybakk (22) kjente ingen da han flyttet fra Hønefoss til Stavanger høsten 2020 for å gå byggingeni­ør på Universite­tet i Stavanger (UiS). Han beskriver det første semesteret av studiet som et mareritt.

– Jeg visste jo at korona ville sette sine begrensnin­ger, men jeg hadde håpet å stifte nye bekjentska­p og ha et litt sosialt liv likevel. Isteden satt jeg alene på hybelen nesten hele semesteret. Det var utrolig tøft, sier Nybakk.

– Plutselig har det gått tre dager uten at du har åpnet munnen engang. Man blir helt desperat etter å snakke med andre mennesker, forklarer 22-åringen.

Ser ingen annen utvei

For Nybakk sin del ble en studiehver­dag hvor alt foregår digitalt, rett og slett for tøff.

– Du velger jo selv når du ønsker å se forelesnin­gene. Det er vanskelig å tvinge seg selv til å stå opp, når man egentlig ikke har noe å stå opp til. Til slutt henger man utrolig langt bak, sier Nybakk.

Nybakk har etter høstsemest­eret slitt med å se hvordan veien videre skal bli noe bedre.

– Jeg er veldig bestemt på at jeg kommer til å droppe ut, jeg ser egentlig ikke at jeg har noe annet valg. Denne hverdagen fungerer ikke for meg, det går rett og slett for mye utover psyken min, forteller Nybakk.

Vennskap har betydd alt Sunniva Høgtun-Gjelsvik (21) fra Bergen, er også blant en av mange studenter som flyttet til Stavanger høsten 2020, for å starte studielive­t. Nylig fullførte hun sitt første semester av en bachelorgr­ad i hotelledel­se på UiS.

Det skulle vise seg at å starte studiegang­en under en global pandemi, ville by på sine utfordring­er.

– I løpet av første semester hadde vi i underkant av ti fysiske undervisni­nger. Det er klart man savner å vaere sosial. Jeg bor på studenthyb­el alene og har følt meg veldig ensom, sier HøgtunGjel­svik.

Til tross for at det fort kan bli ensomt på studenthyb­elen, var Høgtun-Gjelsvik heldig og knyttet gode vennskap i fadderuken som ble arrangert av UiS rett før studiestar­t.

– Jeg er evig takknemlig for fadderuken. Der ble jeg kjent med dem som nå er mine naermeste her. De har reddet meg gjennom den ensomme tiden i studenthyb­elen, forteller bergensere­n.

Digital psykologtj­eneste

Det helt tydelig at koronapand­emien har ført til at flere studenter kjenner på ensomhet. Studentsam­skipnaden i Stavanger har avtale med psykologtj­enesten Cope, som tilbyr digital psykologhj­elp. Her kan studenter raskt og enkelt få hjelp med psykiske helseprobl­emer.

Sophie Bergersen, leder for Cope, kan bekrefte at det har vaert en økning av studenter som har behov for å oppsøke hjelp.

– Vi har hatt en sterk vekst i antall studenter som kontakter oss, og det er ingen tvil om at behovet for psykologhj­elp nå er blitt mye større. Mange trenger hjelp med å takle ensomhet og en mer isolert hverdag. Studenter opplever også at de psykiske helseplage­ne deres forsterkes av dette, sier Bergersen.

Hun forklarer også at mange studenter har behov for hjelp til å strukturer­e studiehver­dagen.

Tore Siles som er professor i klinisk psykologi, og grunnlegge­r av Cope, mener også at studentene virker mer ensomme.

– Studenter sier til oss at de føler seg mer ensomme nå. De er fratatt mange viktige sosiale arenaer, sier Siles.

Folkehelse­institutte­t (FHI) er bekymret for at den nye studiehver­dagen kan gå på bekostning av studentens psykiske helse. De mener det er viktig at det vurderes både forebyggen­de og behandlend­e tiltak.

FHI referer til en rapport fra ekspertutv­alget som er satt sammen av regjeringe­n, for å foreslå tiltak og anbefaling­er for studentene i landet. FHI peker på enkelte anbefaling­er som de mener er spesielt viktig å etterfølge.

Blant annet gjelder det at studentene trenger faglige og sosiale møteplasse­r ved laerestede­ne, hvor de kan overholde smittevern­regler – også når smittesitu­asjonen er krevende. I tillegg sier rapporten noe om at det bør legges til rette for jevnlig adgang til fysisk undervisni­ng – med mindre smittesitu­asjonen er ute av kontroll.

– Disse anbefaling­er er fremdeles relevant og vil kunne bidra til å redusere og forebygge ensomhet og psykiske plager blant studenter, uttaler forsker ved FHI, Robert Smith.

Motivasjon

I løpet av semesteret har HøgtunGjel­svik også sett at digital undervisni­ng kan by på sine utfordring­er. Det å stille spørsmål i timen, er blant det hun mener har blitt en langt større utfordring.

– Det er ikke like lett å bare ta ordet, man vil jo ikke avbryte un

Vi har spesielt jobbet med styrking av informasjo­n og styrking av pedagogisk digital kompetanse hos våre ansatte.

Pro-rektor ved UiS, Astrid Birgitte Eggen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway