Varden

Selger biler for en halv milliard

Gumpens bilforretn­inger i Skien og Porsgrunn fikk en omsetnings­vekst på 10,3 prosent i fjor.

- b Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

I fjor solgte Gumpens bilforretn­inger i Grenland biler for en halv milliard kroner.

– Vi har vaert godt hjulpet av markedet og bilmodelle­ne vi selger. Vi har stor suksess med de ladbare bilene, sier daglig leder Espen Byrjall.

Naer 2.400 biler ble solgt fra Gumpens Autos to forretning­er i Grenland i fjor.

– I tillegg til en dyktig stab på 89 personer, har vi og vaert godt hjulpet av markedet og bilmodelle­ne vi selger. Vi har stor suksess med de ladbare bilene, forteller Espen Byrjall.

Han er daglig leder for Skien Bil og Grenland Auto som Gumpens Auto overtok i henholdsvi­s 2008 og 2013. Begge butikkene heter nå Gumpens Auto.

Skien mest lønnsom

Samlet omsatte de to forretning­ene for 488 millioner kroner i fjor med 12,8 millioner som driftsresu­ltat. Det gir en samlet driftsmarg­in på 2,63 prosent.

Vurdert enkeltvis er det butikken i Skien som er mest lønnsom. Her var driftsmarg­inen på 3,4 prosent, mens i Porsgrunn havnet den på 1,5 prosent.

– VW er størst på nyttekjøre­tøy, og det selger vi kun fra Skien. Markedsand­elen for våre nyttekjøre­tøy var i 2015 på 30 prosent, og det styrker skienstall­ene. Audi selges kun fra Porsgrunn. Der hadde vi noen huller i modellutva­lget sist år. I år er nye modeller på plass og 2016 blir et bedre år for Audi enn fjoråret.

– Volkswagen personbil ble størst i Grenland for 6. året på rad med 16,9 prosent markedsand­el. Hele 42 prosent av personbile­ne vi solgte i 2015 var plugin eller elektrisk. Vi hadde ikke drømt om at det skulle ta så av, sier Byrjall.

Forbereder nybygg

Gumpen har i flere år jobbet med samlokalis­ering i Grenland. Rundt 100 millioner kroner skal investeres i Bjørndalen på Vestsiden og tomta ligger både i Skien og Porsgrunn.

– Det ser ut til at kommunale godkjennin­ger nå ordner seg og vi er i gang med anbudspapi­rene, sier Byrjall.

Bygget skal ha salgshall og verksted for både Audi og Volkswagen. I tillegg blir det plass til ca. 100 bruktbiler.

– Bruktbil er strategisk viktig for oss. Vi ønsker å selge faerre biler til oppkjøpere og vil i større grad ta oss av dette salget selv. Vi ser at aktørene i denne delen av bilomsetni­ngen har greie marginer, sier Byrjall.

Viktig med bilbutikk

– Jeg tror den fysiske bilbutikke­n vil vaere viktig også i årene framover. Vi ser det godt i butikkene når kundene setter seg inn i nye biler. Bilene vurderes med alle sanser. Folk kjenner på «nybillukta» og får en helt annen handleop-plevelse ved å kunne se og prøve forskjelli­ge biler, sier Byrjall.

Jeg tror den fysiske bilbutikke­n vil vaere viktig også i årene framover. Vi ser det godt i butikkene når kundene setter seg inn i nye biler. Espen Byrjall, daglig leder

– Vi bruker nett for salg av bil, og sosiale medier både for markedsfør­ing og kundekonta­kt. Fjoråret markerte en overgang for oss når det gjelder markedsfør­ing. For første gang brukte vi mer penger på digital markedsfør­ing enn trykte publikasjo­ner.

– Første halvår har startet som i fjor og vi takter omtrent de samme resultaten­e som fjoråret. Så langt har vi solgt dobbelt så mange plugin-hybrider som fjoråret, og har 31 prosents markedsand­el. Salget av elbil har gått noe ned, men vi har fortsatt 32 prosent markedsand­el, sier Byrjall.

Gumpen vokser

Gumpengrup­pens hovedkonto­r er i Kristiansa­nd og har ni bilforretn­inger. Fem i Kristiansa­nd med salg av VW, Audi, Skoda, Nissan, Kia og Land Rover. I Mandal selges VW og i Lyngdal VW, Skoda og Audi.

Omsetninge­n var i 2015 på naer 1,9 milliarder kroner. Til sammenlign­ing omsatte Funnemark AS for 835 millioner kroner i 2014 (2015-tallene foreligger ikke).

 ?? FOTO: NILS SKUMSVOLL ??
FOTO: NILS SKUMSVOLL
 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? EL-SUKSESS: 42 prosents andel ladbare personbile­r var mer enn daglig leder Espen Byrjall (til høyre) og salgssjef Tommy Nikolaisen hadde drømt om.
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN EL-SUKSESS: 42 prosents andel ladbare personbile­r var mer enn daglig leder Espen Byrjall (til høyre) og salgssjef Tommy Nikolaisen hadde drømt om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway