Varden

– Passer dårlig inn

Fylkeskomm­unen er kritisk til flere punkter av byggeplane­ne for nye Østre Porsgrunn kirke, og mener den er dårlig tilpasset kulturmilj­øet.

- Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Telemark fylkeskomm­unes kulturminn­eavdeling mener den planlagte kirken er dårlig tilpasset omgivelsen­e, og peker på at et pyramidefo­rmet kirketårn og porselensf­asade bryter med den vernede trehusbeby­ggelsen i området.

Det kommer fram i en uttalelse Porsgrunn kommune har bedt fylkeskomm­unen om å utarbeide, i forbindels­e med at de søker rammetilla­telse for bygging av nye Østre Porsgrunn kirke.

Anbefaler tre

Kulturminn­eavdelinge­n har vurdert planene ut ifra kulturminn­e og kulturmilj­ø-hensyn. De er kritiske til deler av byggeplane­ne av kirken «Reis opp» som vant arkitektko­nkurransen, og skriver blant annet at nordfasade­n «framstår noe rotete». De påpeker også at porselensf­asaden ikke glir godt inn i kulturmilj­øet på Kirkehauge­n, og anbefaler å benytte tre i større grad.

– Det er ikke tvil om at Porsgrunn kommune vil få både et signalbygg og et landemerke, men det svarer ikke til øvrige krav som kommunen selv har satt til ny kirke i regulering­splanen. Den planlagte kirken bryter med sine omgivelser og de kvaliteten­e som er i kulturmilj­øet. Vår anbefaling er derfor at man benytter prosessen videre fram til man begynner bygging av kirken til å finne løsninger som vektlegger større tilpasning til kulturmilj­øet og bestemmels­er i gjeldende regulering­splan, står det avslutning­svis.

Bevare grunnmuren

I brevet etterlyser fylkeskomm­unen en plan for å ivareta eller gjenbruke steinene fra grunnmuren, som står igjen etter brannen i 2011.

– Her vil vi oppfordre til at man raskest mulig får en plan for gjenbruk av steinene i grunnmur. Det er mange måter å gjøre dette på, de kan brukes til forblendin­g i deler av kirken, enten innvendig eller utvendig. Man kan benytte steinen til å markere den gamle kirkens omriss i gulvet på den nye kirken, skriver de, og poengterer også at det bør legges en plan for hvordan gravminnen­e skal ivaretas i byggeprose­ssen.

Fylkeskomm­unen kunne ha valgt å sette foten ned ved å fremme innsigelse til planene, men har i dette tilfellet valgt å gi faglige råd som de ber kommunen ta med seg i arbeidet videre.

 ?? FOTO: ARKITEKTEN­E ÅDNE TRODAHL OG ESPEN SURNEVIK ?? REIS OPP: Dersom du står ved veien, med kapellet i ryggen, vil «Reis opp» fortone seg slik. Fylkeskomm­en skriver i en uttalelse at verken pyramidefo­rmet kirketårn eller porselensf­asade passer spesielt godt inn i omgivelsen­e på Kirkehauge­n.
FOTO: ARKITEKTEN­E ÅDNE TRODAHL OG ESPEN SURNEVIK REIS OPP: Dersom du står ved veien, med kapellet i ryggen, vil «Reis opp» fortone seg slik. Fylkeskomm­en skriver i en uttalelse at verken pyramidefo­rmet kirketårn eller porselensf­asade passer spesielt godt inn i omgivelsen­e på Kirkehauge­n.
 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? GRUNNMUR: Fylkeskomm­unen etterlyser en plan for å ivareta eller gjenbruke grunnmuren til kirken som brant.
ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN GRUNNMUR: Fylkeskomm­unen etterlyser en plan for å ivareta eller gjenbruke grunnmuren til kirken som brant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway