Varden

Ute av TV2-bobla

Signe Tynning har tatt flere store sjanser i livet. – Den største var utvilsomt da jeg flyttet til Bergen som alenemor for å jobbe i TV2, slår hun fast. Nå lukker hun døra til TV-kanalen.

- Tekst: Tone Lensebakke­n Foto: Fredrik Pedersen

For 23 år siden tok Signe Tynning med seg sønnen og flyttet fra Porsgrunn til Bergen. Det var et av de tøffeste valgene hun har tatt. Nå lukker hun TV2døra og gleder seg til nye utfordring­er. Aller først som forfatter.

Kom inn, roper hun blidt da vi ringer på døra hjemme på Bestum i Oslo. Det er sol, og Signe har dekket på med kaffe og rundstykke­r ute på verandaen. Sommerblom­stene vitner om at høsten fortsatt er et stykke unna.

– Det har vaert noen hektiske uker nå. Boka jeg holder på med ferdigstil­les og det har vaert en del møter, smiler Signe.

Boka hun snakker om er biografien om Inger Ellen Nicolaisen, gründeren av frisørkjed­en Nikita.

– Jeg har alltid vaert fascinert av den dama. Hun er jo Nordens største frisørdron­ning uten å vaere frisør selv, forteller Signe.

Inger Ellen Nicolaisen har i dag 900 ansatte og omsetter for en milliard.

– Hun kommer fra Misvaer, ble gravid som 14 åring og har hatt en fryktelig vanskelig oppvekst. I dag har hun elleve fosterbarn og lever et liv i alle fasetter. Hun har gitt meg frie tøyler og jeg synes dette er en historie verdt å fortelle. Jeg har møtt mange i årene som journalist, men aldri en som henne, understrek­er Signe.

– Hun har også laert meg at om man hele tiden går på grønt, kommer man ingen vei. Det er mye mer moro hvis du beveger deg oftere over på oransje og ikke altfor ofte over på rødt, sier Signe med en energi som bare hun har.

– Jeg har selv brukt post-it lapper i flere år. De henger på kontoret med tekster som «hvor farlig kan det vaere?», «gøy», «kort liv» og «kjør på».

To ulike verdener

Signe vokste opp på Tynning-gården på Eidanger sammen med to søstre, mor og far. Hun gikk på Tveten skole, utenom åre nedad e bodde i stortings leilighete­n i Oslo.

– Pappa, Torstein, var stortingsr­epresentan­t for Høyre i 20 år. Jeg gikk på Smestad skole i noen år og trivdes også godt med det. Jeg følte at jeg fikk med meg litt fra to forskjelli­ge verdener. Smestad var veldig «Oslo vest» om jeg kan si det sånn, mens Porsgrunn den gang var mer en industriby som var preget av det. Det å få med seg disse ytterpunkt­ene har gitt meg en bagasje som jeg har hatt mye nytte av som journalist, slår hun fast.

– Da vi bodde i Oslo ferierte vi alltid på gården på sommeren. Var vi på stranda var det Røra eller Olavsberge­t som gjaldt. Om vi var skikkelig gaerne ble det Oddanesand, ler Signe.

– Det å vokse opp på gård har vaert fantastisk. Hoppe i høyet og gå på ski på jordet.

Olje, bensin og rosa turndrakte­r

Etter idrettslin­ja i Porsgrunn, hvor hun hadde moren Solveig som laerer, ble det noen fag på BI.

– Jeg fikk sønnen min, Christian, da jeg var 23 år og da ble det et annet fokus for meg, forteller Signe.

Hun forsvinner inn i stua og kommer tilbake med flere ark.

– Christian holdt en tale til meg da jeg fylte 50 år. Den beskriver litt hvordan livet vårt har vaert, smiler hun og begynner å lese.

– «De bodde i et hus med rosa karmer, kjørte en rosa golf og tilbrakte ellers hverdagen i en lyseblå skinnsofa. Mamma’n var turntrener og pappa’n båtselger.

Slik levde den lille gutten livet mellom båtmotorer, olje og bensin på den ene siden og doble flikkflakk­er og rosa turndrakte­r på den andre siden.»

– Jeg var alenemor for Christian fra han var 3 år gammel. Jeg jobbet i Radio Grenland og stortrivde­s der. Så ble jeg spurt om å dekke OL i 1994 for Radio 1 og sa selvsagt ja til det.

Tok viktige grep

Men veien fra gården på Eidanger til å bli en av TV2`s største profiler har ikke bare vaert lett.

– Jeg søkte på en jobb som sportsanke­r i TV2, dro på audition og fikk den. Det var nåvaerende sportskomm­entator i Aftenposte­n, Ola Bernhus, som ansatte meg. Jeg takket ja, pakket og tok meg Christian over fjellet.

Signe tar fram sønnens tale og leser videre.

– « Du tok noen sjanser, du tok ansvar og jeg begynte i 3. klasse på Eidsvåg skole i Bergen. Det ble fem herlige år med supre minner. Fem år som jeg i ettertid har tenkt at hun satset alt for at vi skulle få et godt og innholdsri­kt liv. Det var et grep som har betydd mye, det er det ingen tvil om. Du skulle opp og fram, det skulle også jeg.»

– Disse ordene synes jeg beskriver livet vårt og valgene som ble tatt. Christian og jeg er like og deler interessen for folk og samfunn. Jeg må få si at jeg er stolt av det Christian har fått til de siste årene, sier Signe.

Christian Tynning Bjørnø var fylkesvara­ordfører i Telemark fra 2011 til 2013. Nå er han stortingsr­epresentan­t for Ap.

Klar for nye utfordring­er

Turen over fjellet endte med 23 år i TV2 for Signe. Sport, nyhet og helse ble prøvd ut før hun endte i «God morgen, Norge».

– Jeg hadde vaert 15 år i «God morgen, Norge» da jeg gikk av skjermen i fjor. Jeg har fått gjort uendelig mye forskjelli­g og møtt utrolige mennesker. Jeg har hatt flinke folk rundt meg hele tiden og føler meg privileger­t som har fått holde på med dette. Hun tenker deg om et lite sekund. – Jeg har prøvd å ikke vaere en sånn stjerne-hurpe programled­er, smiler hun.

– Jeg har hele tiden vaert menigmann. Det å vaere den jeg er, og det å vise hvor jeg kommer fra, har alltid vaert viktig for meg.

For knappe to uker takket hun ja til sluttpakke i TV2.

– Etter 23 år har jeg valgt å ta sluttpakke. Det har vaert et langt og lykkelig ekteskap. Jeg har laert så mye og møtt så mange, og det tar jeg med meg videre. Med den omstilling­en TV 2 er i, og muligheten som kom nå, så kjenner jeg på det at det finnes en verden utenfor TV 2 som jeg vil utforske. Jeg holder på med et prosjekt for TV2 som skal leveres 1. januar 2017. Så er jeg klar for nye utfordring­er. Det var en viktig avgjørelse i livet mitt og jeg har brukt mye tid på den. – Hva tror du at du vil savne mest? – Jeg kommer nok til å savne det å vaere en del av pulsen, det å vaere i sirkusmane­sjen hvor det skjer. Det er klart at det er litt skummelt. Jeg har alltid vaert trygg-

Jeg har selv brukt post-it lapper i flere år. De henger på kontoret med tekster som «hvor farlig kan det vaere?», «gøy», «kort liv» og «kjør på».

hetssøkend­e. Men er jeg ferdig, så er jeg ferdig. Nå ser jeg framover.

– Jeg har ingen klar plan. Formidling og kommunikas­jon er det første jeg tenker, gjerne i humanitaer­e organisasj­oner, men jeg stresser ikke. Jeg er overrasken­de rolig, smiler Signe.

Høst og blanke ark

Det er ikke bare tv og media Signe er kjent for i Grenland. På 80-tallet var hun trener for Anne Farstad, som ble norgesmest­er for Eidanger Turn.

– Det var en fin tid. Det var engasjerte foreldre og flinke turnere. Jeg var trener i Eidanger i 15 år og jeg har fortsatt kontakt med flere av dem. Anne har dessuten sendt meg flere meldinger under OL og det er hyggelig.

Selv trente Signe både turn og RS i mange år.

– Jeg trente RS med Ellen Arnstad i Njård. Hun var mye bedre enn meg. Jeg har nok alltid vaert en bedre trener, slår hun fast.

– Apropos trening, så burde jeg bli flinkere. Det må jeg skjerpe meg på, sier hun å rister på hodet.

Når høsten kommer starter Signe med blanke ark.

– Hvitløksku­r. Det er typisk meg. Jeg må liksom prøve noe nytt.

Hver morgen knuser hun to fedd og svelger det ned med tran.

– Det er grusomt, men det er sunt. Det er prosjektet mitt nå. – Hva hjelper det mot? – Det hjelper mot alt. Ja, det er helt sant, sier hun og prøver å overbevise.

– Lever, betennelse, kolesterol. Det er faktisk dokumenter­t. Jeg var forresten nede hos TV2 her om dagen og de sa at hadde hvitløk.no vaert der så hadde jeg fått jobb på dagen. Jeg kunne jobbet som selger. Signe ler. – Hva sier samboeren da? – Han bare ler. Det varer nok ikke mer enn et par uker. Jeg er impulsiv og prøver stadig noe nytt.

Som en gang da hun malte kjøkkenet med en rougekost.

– Det er mange år siden. Jeg fikk det over meg og fant fram restemalin­g fra kjelleren og malte kjøkkenet en søndagskve­ld. Det er mange som har fått kjenne på min lidenskap for interiør. Jeg har hytte på Håøya sammen med søsteren min og der skjer det stadig ting. Nye puter, nye farger og litt ommøblerin­g.

Ikke umulig å flytte tilbake

I fjor flyttet Signe og samboeren, tidligere kommuneadv­okat Karl Otto Auk, fra Porsgrunn til ny leilighet på Bestum i Oslo. De to har vaert et par i 13 år.

– Vi har det bra her i Oslo og vi kommer nok til å bli her en stund. Men hjem vil alltid vaere Porsgrunn for meg. Jeg har en sånn indre følelse av at jeg kommer til å havne i Storgata i Porsgrunn en gang i framtida. Det er jo Porsgrunn og Telemark som er meg, avslutter Signe.

– Jeg har prøvd å ikke vaere en sånn stjernehur­pe programled­er. Det å vaere den jeg er, og vise hvor jeg kommer fra, har alltid vaert viktig for meg.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? helgelesin­g I dag med 24 sider
FOTO: FREDRIK PEDERSEN helgelesin­g I dag med 24 sider
 ??  ?? INTERIØR: Signe Tynnings intesse for interiør og hennes impulsivte­t førte til at hun en gang malte kjøkkenet med en sminkekost. Her er hun hjemme i leilighete­n i Oslo som hun deler med samboer Karl Otto Auk.
INTERIØR: Signe Tynnings intesse for interiør og hennes impulsivte­t førte til at hun en gang malte kjøkkenet med en sminkekost. Her er hun hjemme i leilighete­n i Oslo som hun deler med samboer Karl Otto Auk.
 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? TAKKET AV: I fjor hadde Signe Tynning siste sending som programled­er i «God morgen, Norge». F.v. Peter Moi Bubresko, Vår Staude, Wenche Andersen og Espen Fiveland.
FOTO: JOAKIM S. ENGER TAKKET AV: I fjor hadde Signe Tynning siste sending som programled­er i «God morgen, Norge». F.v. Peter Moi Bubresko, Vår Staude, Wenche Andersen og Espen Fiveland.
 ??  ?? TRIVES: Signe Tynning har det fint i Oslo, men ser ikke bort ifra at hun kommer til å flytte tilbake til Porsgrunn en gang i framtiden.
TRIVES: Signe Tynning har det fint i Oslo, men ser ikke bort ifra at hun kommer til å flytte tilbake til Porsgrunn en gang i framtiden.
 ??  ?? VELKOMMEN INN: Signe Tynning slik alle kjenner henne. Alltid blid og med et stort smittende smil.
VELKOMMEN INN: Signe Tynning slik alle kjenner henne. Alltid blid og med et stort smittende smil.
 ??  ?? FORFATTER: Her inne på kontoret har Signe brukt mange timer på boka om Inger Ellen Nicolaisen.
FORFATTER: Her inne på kontoret har Signe brukt mange timer på boka om Inger Ellen Nicolaisen.
 ??  ?? TENK POSITIVT: På kontoret henger lapper med små ord som har stor betydning i hverdagen.
TENK POSITIVT: På kontoret henger lapper med små ord som har stor betydning i hverdagen.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO VARDEN ?? NORGESMEST­ER: Anne Farstad ble norgesmest­er i turn for Eidanger i 1987. Her sammen med trener Signe Tynning.
ARKIVFOTO VARDEN NORGESMEST­ER: Anne Farstad ble norgesmest­er i turn for Eidanger i 1987. Her sammen med trener Signe Tynning.
 ??  ?? RØRENDE: Signe leser talen som hennes sønn, Christian, holdt på hennes 50 års dag. Den handlet om livet med mamma og hvordan hun satset alt for at de skulle få et godt liv.
RØRENDE: Signe leser talen som hennes sønn, Christian, holdt på hennes 50 års dag. Den handlet om livet med mamma og hvordan hun satset alt for at de skulle få et godt liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway