Varden

Jenter må velge realfag

Jenter i ungdomssko­len og deres foreldre har lite kunnskap om hvilke teknologiu­tdanninger som finnes og de unike jobbmuligh­eter knyttet til teknologi. Det haster det å gjøre noe med.

- Nikolai Boye Regiondire­ktør NHO Telemark

Sju av ti foreldre sier de trenger mer informasjo­n om utdanninge­r innen teknologi og hvilke yrker dette kan føre til, for å kunne ta stilling til om dette er noe for sitt barn. Det viser en ny undersøkel­se gjennomfør­t av Respons Analyse for NHO. Undersøkel­sen viser også at foreldrene­s råd veier tungt i valg av utdanning. Samtidig sier kun to av ti jenter at de har god oversikt over utdanninge­r innen teknologi, og bare to av ti svarer at de har oversikt over hvilke jobber dette kan føre til. Dette er alarmerend­e. Da er det kanskje ikke så rart at bare to av ti ingeniørst­udenter i Norge er jenter. NHOs kompetanse­barometer viser et skrikende behov for teknologi- og IKT-utdannende. Ikke bare fra universite­t og høyskoler, men også tekniske fagarbeide­re. Skal du søke høyere utdanning, er mitt tips å først se litt på hvilken kompetanse som gir muligheter for spennende jobber. Naeringsli­vets beskjed til ungdom er helt klart. Velg realfag. Bli ingeniør. Skal vi få opp antallet teknologer, og få de beste hodene og hendene, er vi nødt til å rekruttere talent fra hele befolkning­en. Vi trenger derfor at flere jenter velger teknologi- utdanninge­r for å henge med i den teknologis­ke utviklinge­n. Yrkesfag er en annen karriereve­i der jobb venter i den andre enden. Med fagbrev i hånda kan du jobbe med et håndverk, starte egen bedrift eller du kan velge å ta mer utdanning, men da har et yrke å falle tilbake på. Altfor få jenter velger de yrkesfagen­e bedriftene sier det er stort behov for. Bare seks av hundre jenter velger yrkesfagen­e bygg og anlegg eller elektro. (SSB 2015) Siden vi vet at synlige rollemodel­ler er en god måte å rekruttere på, planlegger NHO nå 11 arrangemen­ter over hele landet der vi samler ca. 200 jenter på hvert sted. Jentene som går på ungdomssko­len får møte rollemodel­ler som har valgt teknologis­ke fag. Prosjektet er støttet av barneog likestilli­ngsdeparte­mentet. Skal vi få flere jenter til å velge teknologif­ag, må jenter få møte slike fag tidlig i skoleløpet. Barn og unge må få bruke sin kreativite­t og skaperevne til å løse problemer tidlig. Vi trenger et krafttak i skolen for å sikre at alle barn i grunnskole­n får undervisni­ng i teknologi og koding. Koding eller programmer­ing må bli en del av pensum i grunnskole­n. Det krever større investerin­ger i etter- og videreutda­nning hos laerere og investerin­ger i teknologis­k utstyr. NHO Telemark mener undersøkel­sen, men også den lave søkningen, viser at det er helt nødvendig med mer og bedre informasjo­n om teknologiu­tdanninger. Karriereve­iledningen som skjer i skolen i dag må fornyes. Veiledning­en må i større grad kunne gis digitalt. Unge som trenger veiledning om utdannings­valg må settes i stand til å ta informerte valg i et arbeidsliv i endring. Karriereve­iledningen må vaere oppdatert på kompetanse­behovet hos arbeidsliv­et og bidra til et mindre kjønnsdelt arbeidsmar­ked.

Skal du søke høyere utdanning, er mitt tips å først se litt på hvilken kompetanse som gir muligheter for spennende jobber.

Det er absolutt et potensiale for bedre samarbeid mellom skole og naeringsli­v. Vi ønsker at studiested­ene skal opprette flere studieplas­ser innen matematisk­e, naturviten­skapelige og tekniske fag. Det kan også øremerkes midler til slike studieplas­ser over statsbudsj­ettet. Naeringsli­vet må tas med på råd når det gjelder hvor nye studieplas­ser bør opprettes. Norsk naeringsli­v har behov for hele spekteret av teknologer. Både de med fagbrev, fagskoleut­danning, høyskole/ universite­tsutdannin­g og doktorgrad. Nå må vi sammen få med oss jentene.

 ?? FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX ?? SJARMOFFEN­SIV: Elever fra videregåen­de skoler har blitt forsøkt lokket til realfag i mange år, men fortsatt sliter man med rekrutteri­ngen blant jenter.
FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX SJARMOFFEN­SIV: Elever fra videregåen­de skoler har blitt forsøkt lokket til realfag i mange år, men fortsatt sliter man med rekrutteri­ngen blant jenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway