Varden

Første steg for nytt orgel i kirka

- Nils Skumsvoll nils.skumsvoll@varden.no

GODT BLANDET:

Norah Jones.

Sentrale musikere fra Grenland stilte mannsterke da det ble arrangert støttekons­ert for restaureri­ng av orgelet i Skien kirke søndag kveld.

Med sine 5000 piper er orgelet i Skien kirke et av landets største. Hele orgelet skal tas fra hverandre i forbindels­e med restaureri­ngen, og flyttes til firmaet for reparasjon. Deretter skal det flyttes tilbake, og monteres opp igjen av fagfolk som vet hva de holder på med.

Når man i tillegg vet at det har historie helt tilbake til 1894, skjønner man at det koster noen kroner å restaurere det enorme instrument­et. 10 millioner kroner for å vaere helt nøyaktig.

Steg for steg

Skien kommune har allerede spyttet inn halvparten av summen, men det gjenstår altså fortsatt en betydelig sum for å komme i mål.

Finansieri­ngskomitee­n har to hovedspor for innsamling­en. Det første går rett på naeringsli­v, banker og stiftelser, det andre henvender seg til byens innbyggere.

– Orgelet er slitt og trenger restaureri­ng. Det får vi ikke gjort her i landet. Det blir prekvalifi­sering og anbudsrund­e. Orgelbygge­rne

KUNSTNERIS­K ANSVARLIG:

som får jobben må komme hit, pakke det ned og ta det med seg. Det må bygges opp på nytt, med reparasjon­ene og utskiftnin­ger, og settes tilbake på plass i kirken. Styringen blir hel-elektronis­k. Spillepult­en er fredet, men tilpasses den nye styringen, fortalte leder i finanskomi­teen, Inge Apneseth, da Varden var i kontakt med ham i forkant av konserten.

Lokale kulturkref­ter har lagt seg i selen for å bidra til å reise summen, og konserten søndag var første arrangemen­t med akkurat dette målet for øyet.

Mange stilte opp

Øyvind Strand. Med Øyvind Strand til rors, som både konferansi­er og dirigent, fikk publikum et møte med en rekke musikere.

Suoni, Manssangen, Kari Lise Høgseth, Andreas Hoff, Canto Libre, Jasmine Deliler, Siri Fredrikke Lundvang, Karolina Wisniewska og Victoria Karlskås Andersen bidro musikalsk, mens skuespille­rparet Sylvia Salvesen og Jan Ø. Wiig stilte med tekster mellom enkelte av numrene. Samtlige stilte opp gratis for å bidra til pengeinnsa­mlingen.

Det ble på et tidspunkt nesten litt for vakkert, da organist Karolina Wisniewska framførte Toccata & Fuge i d-moll av Bach, og Strand kunne ikke dy seg:

– Nå tror vel folk snart at vi ikke trenger noe nytt orgel!

 ??  ?? Siri Fredrikke Lundvang sto for et av de mer moderne innslagene med låten «Lonestar» av
Siri Fredrikke Lundvang sto for et av de mer moderne innslagene med låten «Lonestar» av
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway