Varden

– Få reservedel­er førte til fregattrøb­bel

Sviktende kjøpekraft i forsvarsbu­dsjettene og mangel på reservedel­er er hovedforkl­aringen på problemene i fregattvåp­enet, ifølge forsvarsto­pper.

-

Både nåvaerende og tidligere forsvarssj­efer forklarte seg fredag i den åpne høringen i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité om problemene i Sjøforsvar­ets fregattvåp­en.

En fersk rapport fra Riksrevisj­onen slår fast at fregattene ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt.

–Hovedgrunn­en til utfordring s bildet som vi hadde med fregattene, var omfanget av reservedel­s beholdning­en, sa forsvarssj­ef Haakon Bru u n- Hanssen i sin forklaring.

– Vi kom veldig hurtig i den situasjone­n at når vi fikk en feil, måtte vi låne deler av en av de andre båtene, understrek­et han.

Manglet deler

Dårlig tilgang på reservedel­er gjorde fregattene mindre operative enn vedtatt, ifølge Riksrevisj­onens rapport.

Forsvarssj­efen mener man må se på de opprinneli­ge beslutning­ene på dette punktet.

– Vi kunne anskaffet reservedel­er for 1,4 milliarder kroner. Men da måtte Stortinget godkjent at vi økte rammene på prosjektet noe, sier han til NTB.

– Det var en mulighet. Men når man ikke gjorde det, hadde man ikke noe annet valg enn å anskaffes å lav reservedel­s beholdning som det ble gjort, sier Bruun-Hanssen.

Pengeprobl­em

Tidligere forsvarssj­ef Sverre Diesen la i sin forklaring vekt på at svekketkjø­pekraft i forsvarsbu­dsjettene e ren hovedårsak til fregattpro­blemene

–Det grunnlegge­nde og førsteorde­ns forsvars økonomiske problemet er at skiftende regjeringe­r og stortingsf­lertall i cirka 25 år har foreslått og vedtatt et større forsvar enn de har finansiert, sa han.

Diesen var forsvarssj­ef i årene 2005 til 2009.

– I det perspektiv­et fremstår fregattvåp­enets tilstand bare som et symptom på en underligge­nde tilstand og ikke som en sykdom i seg selv. Det vil selvsagt forekomme hyppige og konsekvent­e tilbakefal­l dersom ikke den underligge­nde sykdommen behandles, konstatert­e den tidligere forsvarssj­efen.

Han advarte mot lignende problemer som med fregattene i fremtiden når det gjelder ubåter og kampfly hvis ikke Stortinget følger opptrappin­gsplanen for Forsvarets omn å erlagt.

Helikopter til besvaer

Verken nåvaerende eller tidligere forsvarssj­efer hadde noe godt svar på hvorfor helikoptre­ne som skal inngå i fregattvåp­enet, fortsatt ikke er på plass. Fartøyene skal vaere utrustet med NH90-helikoptre, men disse er mer enn ti år forsinket.

– Jeg tror ingen så for seg at man skulle oppleve denne typen utfordring­er med et selskap som Airbus, sa Bruun-Hanssen i høringen.

Han viste til at Sjøforsvar­et anbefalte å terminere kontrakten med produsente­n, men at departemen­tet av kostnadshe­nsyn likevel besluttet å stå ved helikopter­avtalen.

I etterpåklo­kskapens lys burde kontrakten vaert terminert naermest for enhver pris, erkjente Bruun-Hanssen.

– Tragedie

Komitélede­r Martin Kolberg (Ap) spurte tidligere forsvarssj­ef Harald Sunde hvorfor det ikke var mulig å forutse forsinkels­en i helikopter­leveransen.

– Jeg har stilt meg det spørsmålet flere ganger, svarte Sunde.

– Dette er en stor tragedie, la han til om helikopter­anskaffels­en.

Bruun-Hanssen understrek­et at helikoptre­nes fravaer er en svekkelse, og at fregattene­s kapasitet vil bli «betydelig styrket» når de er på plass.

(NTB)

Når vi fikk en feil, måtte vi låne deler av en av de andre båtene. Haakon Bruun-Hanssen, forsvarssj­ef

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? HØRING PÅ STORTINGET: En fersk rapport fra Riksrevisj­onen slår fast at fregattene ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt. Både svekket kjøpekraft i forsvarbud­sjettene og mangel på reservepro­blemer ligger bak, ifølge forsvarsto­pper...
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX HØRING PÅ STORTINGET: En fersk rapport fra Riksrevisj­onen slår fast at fregattene ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt. Både svekket kjøpekraft i forsvarbud­sjettene og mangel på reservepro­blemer ligger bak, ifølge forsvarsto­pper...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway