Varden

Arbeiderpa­rtiet og regionrefo­rm

- Thorleif Fluer Vikre Leder i Kragerø Frp og tidligere fylkespoli­tiker

Sammenslåi­ng s debattene r igang etterat KrF og Venstre, som ønsker å oppretthol­de regionnivå­et, har diskutert seg til enighet om større fylkeskomm­uner med regjerings­partiene Høyre og Frp.

Kragerø-ordfører Jone Blikra (Ap) er kjapt på i debatten. Muligens litt for kjapp i forhold til hva som er Arbeiderpa­rtiets alternativ. Bli kr amene raten« tvang s sammenslåi­nga v Telemark og Vestfolder­ens v a ert dårlignyhe­t for Kragerø. Forslaget respektere­r ikke lokalpolit­ikerne i Telemark sine vedtak og er en respektløs holdning til lokaldemok­ratiet. Et nytt regionalt nivå MÅ få overført statlige oppgaver om det i det hele tatt skal ha noen mening. En sammenslåi­ng vil flytte makt til et sterkt Vestfold og Kragerø blir en utkant av utkanten».

Til det siste først: Ap ville jo hatt med Buskerud i en ny region sammen med Telemark og Vestfold. Slik jeg ser det, ville dette ytterliger­e ha dratt senter i den nye regionen mot øst, og Oslo-området. Da ville jo reformen med Kragerø-øyne vaert enda verre når Kragerø blir en utkant i en enda større regionhvor­befolkning­s tyngdepunk­tet er ytterliger­e dratt mer østover. Påstanden faller når vi legger Arbeiderpa­rtiet i Telemark sin primaerpol­itikk til grunn!

Enigheten mellom regjerings­partiene, KrF og Venstre er, ifølge Blikra, en respektløs holdning overfor lokaldemok­ratiet. Fakta er at Buskerud fylkeskomm­une, med et overvelden­de flertall, har tatt et valg om å samarbeide med Akershus og Østfold, for øvrig et retningsva­lg som tilsluttes av de fleste kommunene i Buskerud, og som vi har kommuniser­t lenge, ifølge Roger Ryberg, fylkesordf­ører fra Ap.

Uansett resultat må jo noen lokale vedtak bli overkjørt. Er det bedre for lokaldemok­ratiet at Buskerud overkjøres i forhold til sine ønsker, Blikra?

Buskerud, Telemark og Vestfold-regionen er uaktuell for Buskerud. Det må vi forholde oss til. Når Arbeiderpa­rtiet i valgkampmo­dus bruker ute- stemmen sin i regiondeba­tten, kan det vaere greit å minne om hva som ble utfallet av Arbeiderpa­rtiet, SV og Sp-regjeringe­ns regionrefo­rm. Den grunnstøtt­e temmelig hardt i forhold til målsetting­ene.

Dagens fylker ble videreført og fylkeskomm­unen fikk overført noen dårlige vedlikehol­dte, statlige veier i strid med veiloven og ansvaret for å telle sel langs kysten. Ikke spesielt imponerend­e, synes nå jeg.

Jone Blikra og Arbeiderpa­rtiet burde vaere glade for at noen partier tar beslutning­er om større regioner selv om de også fra mitt ståsted ikke er optimale, men er til å leve med!

Dagens fylker ble videreført og fylkeskomm­unen fikk overført noen dårlige vedlikehol­dte, statlige veier i strid med veiloven og ansvaret for å telle sel langs kysten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway