Varden

Hva er «våre verdier»?

- Åse Gro Bakke Gruppelede­r i Skien SV

Når vi leser aviser, lytter til radio og tv eller orienterer oss på sosiale medier, blir vi i stuss når noen uttaler seg om «våre verdier».

Er «våre verdier» mine verdier lurer jeg på? Noen ganger spriker opplevelse­n av «våre verdier» sammenlign­a med mine verdier. Greit nok så har vi Grunnloven og saerlovene i «bånnlinja» i verdisette­t vårt. Vi forholder oss til disse demokratis­k vedtatte lovene som vi stort sett er enig i. I tillegg har Norge ratifisert FNs verdenserk­laering om menneskere­ttigheter og i kjølvannet av den kom Flyktningk­onvensjone­n. Barnekonve­nsjonen er også en del av vårt verdigrunn­lag. Hvor mye er vi bundet av disse forpliktel­sene?

Stigeråsen skole i Skien er en skole med 40 prosent minoritets­språklige barn. Nå planlegger de et julespill der to av versene er utdrag fra Koranen. Og rabalderet er løs! Respektløs­t hevder noen. Tull hevder andre. Islam må ikke trekkes inn i vår høytid, sier flere.

FAU, foreldrere­presentant­ene, ved skolen er bare positive. De vil ha en skole der alle skal vaere inkludert, uansett religion, kultur og bakgrunn. De vil at skolen skal skape fellesskap og inkludere alle. For jula er barnas høytid. Rektor er klar på at skolen ikke setter opp julespille­t for å tekkes noen.

I disse dager diskuterer Stortinget om rundt 350 enslige mindreårig­e afghanske gutter, som nå har fylt 18 år, skal sendes tilbake til Afghanista­n. Det er trygt nok, sier regjeringa. I hvert fall er det trygt nok et eller annet sted i Afghanista­n, om det ikke er trygt nok der de enslige mindreårig­e kommer fra. Vi kan risikere at det kommer en strøm med flyktninge­r, om vi ikke viser handlekraf­t, sier statsråden.

Vi kjenner til at denne planlagte politikken har ført til mange personlige tragedier. Likevel, til nå er flertallet på Stortinget for denne returen. Hvaer«våre verdier»? Jeg blei kjempestol­t og rørt da jeg fikk høre om julespille­t på Stigeråsen. I oppvekstut­valget i Skien har vi integrerin­g på agenda i hvert eneste møte. Vi har akkurat sendt en integrerin­gsplan ut på høring, og sist uke vedtok vi et budsjett som gir oppmerksom­het til utenforska­p og inkluderin­g. Da er jeg overraska over reaksjoner som kommer på to vers i et julespill på en skole med 40 prosent minoritets­språklige elever. Versa fra Koranen truer «våre verdier», blir det sagt. Skolen har bare til hensikt å inkludere alle barna på julefesten.

Slik jeg forstår kristendom­men, uten å vaere kristen, er at Jesus er den inkluderen­de Guds Sønn. Og Gud er den kjaerlige guden og mennesket er skapt i hans bilde. Om barna på Stigeråsen får høre at i islam er Jesus en profet og at Allah skaper hva han vil, er dette på ingen måte snikislami­sering som avisa «Dagen» sier.

Framintid i klasseromm­et opplevde jeg overraskel­se fra elevene over alle de like fortelling­ene de fant i Bibelen og Koranen. Og både Gud og Allah er kjaerlige, sier religionen­e. Vi mister da ikke «våre verdier» i et julespill med to vers fra Koranen. Vi vil integrere de flyktninge­ne og asylsøkern­e vi har tatt imot. Ofte er argumentas­jonen at vi ikke kan ta imot flere flyktninge­r, for vi må integrere dem vi har tatt imot.

Norge har skrevet under Barnekonve­nsjonen. Barns beste og barns rettighete­r omhandler artiklene i konvensjon­en. «Barn som søker flyktnings­tatus eller som anses som flyktninge­r, skal få behørig beskyttels­e og humanitaer hjelp,» står det i artikkel 22. Likevel på datoen de mindreårig­e flyktninge­ne fyller 18 år, skal vi toe våre hender og sende dem tilbake til krig og terror.

Uttrykket« våre verdier» har ikke den samme gode klangen lenger. Jeg håper vi kan ta begrepet tilbake og legge inkluderin­g, toleranse og anerkjenne­lse av hverandre i begrepet.

 ?? FOTO: OLE HENRIK DYRSETH ?? JULESPILL PÅ STIGERÅSEN: Det har vakt reaksjoner at Stigeråsen skole har planlagt et julespill med innslag fra Koranen. Her fra et julespill på samme skole for noen år siden.
FOTO: OLE HENRIK DYRSETH JULESPILL PÅ STIGERÅSEN: Det har vakt reaksjoner at Stigeråsen skole har planlagt et julespill med innslag fra Koranen. Her fra et julespill på samme skole for noen år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway