Varden

DuVerden tar helt av

Overskudd, mer penger og nye stillinger. DuVerden ser lyst på livet og planlegger å åpne avdeling i Vestfold.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Fra et mismodig negativt resultatet før skatt på nesten 1,4 millioner i 2015 har de via et bitte lite pluss på 32.000 kroner i -16, landet på 626.000 kroner i fjor.

Daglig leder Frode Arntsen er veldig godt fornøyd, ikke minst det at de klarte å slå tilbake mot offentlige trusler om å bli fratatt omfattende støtte.

Midt under budsjettbe­handlingen i 2017 ramlet det inn en beskjed om at kunnskapsd­epartement­et kuttet støtten med 800.000 kroner.

Arntsen som også har erfaring fra budsjett-akrobatikk­en i fotballen, brettet opp ermene og jobbet på sammen med resten av gjengen.

Et halvt år seinere fikk de et nytt strømstøt. Da ble det varslet et nytt kutt, hvor stort var usikkert, men det lå an til en halv million kroner.

Klarte ikke skaffe støtte

Statlig støtte fra departemen­tet er sydd sammen på følgende måte. dess mer penger du klarer å skaffe lokalt, til mer penger får du fra det offentlige, og motsatt.

DuVerden AS i Porsgrunn var på den andre siden av skalaen. De hadde ikke klart å skaffe nok lokale midler og ble hardt straffet av departemen­tet.

– Vi jobbet både med Porgrunn kommune og Telemark fylkeskomm­une, og var veldig spente da vi møtte det sentrale styret for samtlige Vitensentr­e i Norge i slutten av november, forteller Arntsen.

Fått inn sponsormid­ler

Dette styret forvalter 55 millioner kroner som blir strødd utover landets ti vitensentr­e.

I tillegg til å forsøke å få penger fra kommunale og fylkeskomm­unale pengesekke­r, gikk de løs på sponsormar­kedet.

Det viste seg at hardt arbeid lønner seg. Fra Telemark fylkeskomm­une fikk de 310.000 øremerkede kroner til skoleprosj­ekter for videregåen­de skoler. I tillegg fikk de en årlig driftsstøt­te på 400.000 kroner over tre år.

Vertskommu­nen Porsgrunn økte fra 400.000 kr til 750.000 kr i årlig støtte over en fireårs periode. Dessuten økte Skagerak Energi, som har vaert en støttespil­ler fra senteret ble etablert, opp til 400.000 kroner årlig. Samt at de har fått inn Yara med et ikke ubetydelig beløp og Grenland Havn.

Fokuserer på realfag og glede

– Til sammen fikk vi inn en million kroner i friske sponsormid­ler for 2018, forteller Arntsen.

Resultatet av jobben overskred de villeste forventnin­ger. I møtet med Vitensente­r-styret fikk de ikke bare stoppet det annonserte kuttet på 500.000 kroner. I tillegg fikk de 800.000 kroner i uventede midler.

Vitensente­ret i Porsgrunn er et aksjeselsk­ap som eies av Telemark Museum og fagforenin­gen Tekna. De fleste andre vitensentr­e i Norge er stiftelser eller kommunalt eid. Det betyr at de har en helt vanlig og krevende bedriftsøk­onomisk modell.

– Nå er økonomien på plass, men det har tatt tid og krefter, innrømmer Arntsen. Det han er glad for er at senteret kan fokusere på det de egentlig skal drive med; nemlig realfag og glede.

Vil øke besøkstall­ene

Fra før har de vaert to ansatte fordelt på fagområden­e: fysikk og matte. Nå har de nettopp ansatt to til som har fagområden­e biologi og kjemi.

– Vi har også fått mer midler via revidert statsbudsj­ett samt at det er satt av egne midler til programmer­ing, sier Arntsen.

For de to fylkene som vitensente­ret i Porsgrunn har ansvaret for, Telemark og Vestfold, betyr det økt aktivitet. De vil også ansette en fagperson på programmer­ing.

Besøkstall­ene har ligget jevnt på 20.000. Nå er målet 30.000 innen tre år, og innen 2020 vil antagelig en underavdel­ing bli åpnet i Vestfold.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? SOMMERAKTI­VITETER: Båten Elias ligger ved brygga i hele sommer, og Frode Arntsen lover en sommer med mange spennende aktivitete­r på DuVerden.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN SOMMERAKTI­VITETER: Båten Elias ligger ved brygga i hele sommer, og Frode Arntsen lover en sommer med mange spennende aktivitete­r på DuVerden.
 ??  ?? UTSTILLING­EN: Vitensente­ret i Porsgrunn fyller fem år i år og Frode Arntsen lover utskifting av utstilling­en.
UTSTILLING­EN: Vitensente­ret i Porsgrunn fyller fem år i år og Frode Arntsen lover utskifting av utstilling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway