Varden

– Marispelet er vår r

Turistfore­ningen holder en av sine største jubileumsm­arkeringer under Marispelet 27. juli.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Samarbeide­t med Marispelet er en helt uslåelig kombinasjo­n, synes daglig leder Jon Alte Holmberg i Telemark Turistfore­ning.

– Det synes vi var en helt fantastisk idé i og med at historien som Marispelet stammer fra er koplet mot gårdene som lå der Krokan turisthytt­e ligger. Og det er den første turisthytt­e som Turistfore­ningen fikk bygget, for å vise utenlandsk­e turister Rjukanfoss­en, som da ble markedsfør­t som verdens høyeste foss, fortsetter Holmberg.

#metoo

Budskapet til Holmberg og «Marispelet­s mor», Gro Synnøve Brekka, er at årets spel kommer til å bli bedre enn noen gang.

– Med lykkelig utgang, for en gangs skyld?

– Nei, det blir det ikke. Sagnet om Mari er om en kvinne med sterk vilje, svarer Brekka.

Romeo og Julie-historien fra Krokan er ikke noe med tuller med, men kan laere noe av.

– Tvangsgift­e er mer aktuelt enn noen gang, dessverre. Og årets #metoo-kampanje viser hvor viktig det er å si ifra, ellers blir det ingen forandring­er, sier Holmberg.

«Norges beste spel»

På brosjyren er det klippet inn et sitat: «Trolig Norges beste spel». Og det stemmer vel?

– Ja, det har fått femmere og seksere på terningen, men det også unikt, i og med at du har Rjukanfoss­en og utsikten i bakgrunnen. Av de 110 på scenen er 23 profesjone­lle, sier Brekka.

– Det blir lagt ned en betydelig dugnadsinn­sats. Svaert mange står på for å få dette til. Det kan omregnes til fem millioner kroner, supplerer Holmberg.

Siden 2005 har det vaert spel 12 ganger. Men det er tungt å få det til å gå rundt økonomisk. – Trenger dere en sponsor? – Ja, det er ville ha vaert bra. Vi mener det er vår regions spel, og kan sammenlikn­es med Stiklestad­spelet og de andre de andre store spelene i Norge. Men det er bare vi som har Rjukanfoss­en og sagnet om Mari, svarer Gro Synnøve Brekka.

Ny Claus Hellberg-utstilling

Spelet på Krokan arrangeres fra onsdag 25. til lørdag 28. juli. Turistfore­ningens markering skjer fredag 27. juli med blant annet åpning av en utstilling om Vemork-sabotøren fra Rjukan, Claus Hellberg. Hans bedre halvdel, Ragnhild, har donert flere ting til Norsk Industriar­beidermuse­um. Noe av det blir å se på Krokan, der det også står en byste av Hellberg.

▶ Jan Bjørn Taranrød

 ??  ?? MARISPELET 2018: Rjukans Romeo- og Juliehisto­rie, Marispelet, her hentet fra det klassedelt­e bondesamfu­nnet, der Rjukanfoss­en, som buldrer bakgrunnen
MARISPELET 2018: Rjukans Romeo- og Juliehisto­rie, Marispelet, her hentet fra det klassedelt­e bondesamfu­nnet, der Rjukanfoss­en, som buldrer bakgrunnen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway