Varden

Tre uker på to hjul

- Bjørnar Larsen journalist

Idag begynner det. Sommerens største årlige begivenhet for oss som liker to hjul og dristige ryttere som i tre uker tar seg fram fjellside opp og utforkjøri­ng ned igjen. Nå er dagene i gult tilbake. Tiden er inne for årets utgave av det mest prestisjef­ylt etapperitt­et på sykkel av dem alle. Nå starter Tour de France.

Jeg har tidligere beskrevet sykkelidre­tten og Tour de France som en metafor på at det er med godt planlagt samarbeide vi kan oppnå det store her i livet – om det er krevende samfunnsut­fordringer eller å vaere laget som står med en av sine syklister i vinnerens gule trøye når touren avsluttes i Paris om tre uker. Rett og slett en manifestas­jon av at det er når vi står sammen at vi står som sterkest.

I vennlighet­ens og forbrødrin­gens ånd kan vi også se på Tour de France som et bevis på at franskmenn kan – når de vil. Den franske tv-produksjon­en er for eksempel saerdeles imponerend­e. Hver eneste lille turistattr­aksjon, kirke eller lokale bondelag langs løypa, får sine 15 sekunder eller så fotografer­t fra helikoptre som får med seg absolutt alt som skjer. Her ser vi alt både av det sportslige, det lokale engasjemen­t og det som skjer når sommervarm­en koker litt vel voldsomt i tilskuerne­s hoder. Usportslig oppførsel av et fåtall publikumme­re er dessverre også en del av dette arrangemen­tet. Oftest har det gått utover fire ganger Tour-vinner Christophe­r Froome, men la oss håpe arrangøren­e har sånn noenlunde kontroll på situasjone­n slik at Sky-rytteren kan få konsentrer­e seg om det sportslige på vei mot en eventuell femte triumf. Uansett hva som skjer, vi følger med via tv, internett og kanskje også ved personlig oppmøte.

... og skal jeg for øvrig selv ut og sykle i helgen? Jo da, om jeg får tid. Først skal jeg nemlig bruke timevis på å se 176 ryttere i fargerike skjorter ta seg fram på den franske landsbygda. Nå er sommeren skikkelig i gang!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway