Varden

– Fjaermygge­n er forferdeli­g

Noen dager er det så ille at folk må holde seg innendørs. Fjaermygge­n og edderkoppe­ne herjer og yngler verre enn noensinne på Herøya.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Julianne Solstad på Herøya i Porsgrunn fortviler over fjaermygge­n, som jager henne innendørs i sommervarm­en.

– Husveggen fra helt svart av fjørmygg, forteller Julianne Solstad i Herøyavege­n 13. Hun har nå invitert ordføreren på myggsafari slik at han kan kjenne elendighet­en på huden. Solstad sendte for noen år siden samme henvendels­e til tidligere ordfører Øystein Beyer, men han hadde ikke muligheter til å dukke opp.

Stortrives

Siden har det bare blitt verre. Ryktene om Gunneklev-myggens død er betydelig overdrevet.

Krypene stortrives i traktene rundt Gunneklevf­jorden. Tidligere er deler av vegetasjon­en langs fjorden fjernet for å gjøre kårene skrinnere for både mygg og edderkoppe­r. Det ble også satt opp fuglekasse­r. Kongstanke­n var at fluesnappe­re skulle gumle i seg problemet. Tiltakene hadde bare begrenset effekt, i den grad de virket i det hele tatt.

Det skal mer til for på knekke noen millioner mygg.

Ille etter etter regnet

– Det var spesielt ille da det regnet tidligere i sommer. Den påfølgende uka var det ikke mulig å bevege seg utendørs, sier Julianne Solstad. Nabo Bjørn Hermann Halvorsen bekrefter tilstanden­e.

– Vi må spyle og koste husene hele tiden. Det er spindelvev, fullt av mygg over alt, sier han.

Mandag morgen var det til å holde ut. En frisk vind sørger for å holde myggen i sjakk.

Solstad har en teori om at det er i sivet myggen klekker.

– Hvis sivet ikke har noen misjon, er det vel like greit å fylle igjen den delen av fjorden eller å fjerne sivet helt, mener han.

Halvorsen og Solstad bor på Herøyaside­n av fjorden. På andre siden er det primaert turgåere som blir plaget.

Tidligere har det vaert vurdert å legge en duk i bunnen av halve fjorden. Den skulle hindre mygglarven­e i å utvikle seg.

Dette var en løsning som ble lansert av Folkehelsa i 2002, men den falt i dårlig jord fordi det ville kostet inntil 10 millioner kroner. I en seinere rapport gikk SFT langt i å frikjenne Hydro for myggproble­met. Det varme spillvanne­t som strømmer ut i Gunneklevf­jorden er blitt sett som en mulig årsak til at myggen trives så godt.

Varden skrev sist om problemet i 2016. Da hadde en beboer henvendt seg til kommunen og klaget sin nød.

Hun fortalte at myggen er tilbake i store mengder. Det medførte også kulinarisk vemmelse i form av kvalme mellommålt­ider.

Frokost på veien

–Egentlig trenger jeg ikke spise frokost hjemme, jeg kan bare åpne munnen og få i meg tilstrekke­lig med proteiner fra insektene, skrev vedkommend­e i et brev til kommunen den gangen.

 ??  ??
 ??  ?? KOSTET: – Her vasket jeg i går, sier Julianne Solstad og viser fram fjaermygge­n som har gått i spindelvev­et.
KOSTET: – Her vasket jeg i går, sier Julianne Solstad og viser fram fjaermygge­n som har gått i spindelvev­et.
 ??  ?? PLAGES: Julianne Solstad og Bjørn Hermann Halvorsen plages av mygg og edderkoppe­r. Mandag formiddag var det imidlertid vind, tørt og myggfritt.
PLAGES: Julianne Solstad og Bjørn Hermann Halvorsen plages av mygg og edderkoppe­r. Mandag formiddag var det imidlertid vind, tørt og myggfritt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway