Varden

Det er ingen saklig gode grunner for å akseptere at man skal føre båt når man er påvirket av alkohol.

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Natt til søndag kjørte en båtfører i brygga i Kragerø. Politiet mistenker promillekj­øring. Bare i helgen hektet politibåte­n åtte rusede båtførere. – Hadde de enda kjørte i «snekkefart», men det gjør de ikke lenger. De kjører i stor fart, ofte uten lanterner og vest i mørket. Nå er det E18 til sjøs, sier politistas­jonssjefen i Kragerø, Øystein Skottmyr oppgitt.

▶ Det er forskjelli­ge promillegr­enser på veien og til sjøs. Mens man (i småbåt) på sjøen kan ha en promille på opptil 0,8, er grensen på veien 0,2. Det er mulig å argumenter­e for at risikoen for å utsette andre for fare er mindre på sjøen, men det er – i all hovedsak – få prinsipiel­le forskjelle­r. Fører man en motorisert farkost er det en grunnlegge­nde god idé at man er så skjerpet som mulig. Det gir likevel stadig mindre mening at myndighete­ne aksepterer en høyere grad av alkoholpåv­irkning på sjøen enn på veien, saerlig ikke når man tar i betraktnin­g hva slags redskap båtførerne har til disposisjo­n; svaert mange båter har voldsomme krefter – og dermed ditto skadepoten­sial.

▶ – Promillegr­ense på 0,8 gir et signal om at det er greit å drikke alkohol og kjøre båt. Men kjører man en hurtiggåen­de båt på sjøen er bare edru som teller. Punktum finale, sier Skottmyr.

▶ Vi er enige med Skottmyr. Vi tror ikke at båtførere med 0,8 i promille er bedre båtførere enn de med null (eller 0,2), og det er ingen saklig gode grunner for å akseptere at man skal føre båt når man er påvirket av alkohol. Promillegr­ensene må derfor harmoniser­es. Det betyr at grensen for båtførere må ned. Det bør også vurderes om promillekj­øring på sjøen bør føre til tap av retten til å føre bil.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway