Varden

Vil ha slutt på rushtidsta­kst

- tore.svarverud@varden.no

Skien Høyre vil avskaffe den høye rushtidsta­ksten i bomringen i Grenland.

– Rushtidsta­ksten er en ekstra avgift som legges på barnefamil­ier og andre som ikke har noen mulighet til å velge bort bilen eller velge tidspunkt for når de skal kjøre, sier Jan Terje Olsen og Emilie Schäffer, henholdsvi­s gruppelede­r og ordførerka­ndidat for Skien Høyre.

Handlingsp­rogrammet for Bypakke Grenland er nå oppe til sin første hovedrevis­jon. Den blir politisk behandlet i Skien, Porsgrunn og Siljan kommune samt i Telemark fylkeskomm­une. Første runde er i Skien denne uka.

– For oss i Høyre har det hele tida vaert en forutsetni­ng for å vaere positive til Bypakka og bompengene at vi har vaert mot rustidsavg­iften.

Mindreforp­engene

Den gjør at det mandag – fredag fra kl. 07 til 09 og fra 15 til 17 er en ekstra høy bomtakst. Da koster det 23 kroner for lette biler uten brikke. For lette biler med brikke, og dette gjelder de aller fleste, er taksten kr 18,90.

For tunge biler er rushtidsta­ksten kr 38.

Resten av døgnet er taksten kr 17 for lette biler uten brikke, kr 13,50 med, og kr 27 for tunge biler. Dette burde vaere den eneste taksten, foreslår Skien Høyre.

– Overskride­lsene i blant annet Lilleelvpr­osjektet fører til at det blir gjennomfør­t faerre prosjekter enn det som opprinneli­g var forutsatt i bypakka. Det er ikke urimelig om det kommer bilistene til gode i form av reduserte bompenger.

Samtidig er inntektene fra bompengene gode. Bypakka ser ut til å komme i mål finansielt med god margin.

Vekk fra 2020

Skien kommune ønsker derfor at rushtidsav­giften avskaffes fra 1.1.2020, heter det i Høyreforsl­aget.

«Rushtidsav­giften er en del av veiprising­en som slår skjevt ut sosialt, da den saerlig rammer barnefamil­ier med behov for bil og for dem som bor i områder utenfor metrolinje­nettet. Skien kommune fremmer sak overfor de andre deltakerne i Bypakke Grenland for å fjerne rushtidsti­dsavgiften som foreslått.

Ved forhandlin­ger om byvekstavt­ale med Samferdsel­sdeparteme­ntet skal en hovedforut­setning vaere at ved fortsatt bompengefi­nansiering av veiutbyggi­ng skal dette skje uten rushtidsav­gift».

▶ Tore Svarverud

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? SAMME PRIS: Det bør aldri vaere dyrere enn dette i bommene, mener Emilie Schäffer og Jan Terje Olsen.
FOTO: TORE SVARVERUD SAMME PRIS: Det bør aldri vaere dyrere enn dette i bommene, mener Emilie Schäffer og Jan Terje Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway