Varden

Åge Hovengen til minne

-

Åge Hovengen var født i 1927 og døde 19. oktober 2018. «Den lille manns advokat» har gått ut av tiden. I Håvamål heter det: «Døyr fe døyr frendar, døyr sjøl det sanne, men ein ting som aldri døyr, er gjetord om deg, vinn du et gjetord gjevt». Åge sitt ettermaele vil stå seg. Han var makalaus.

Fire perioder som stortingsr­epresentan­t for Oppland Arbeiderpa­rti. Ved valget i 1985 sto Åge på 5. plass for Oppland Arbeiderpa­rti. Så mange representa­nter hadde Oppland Ap aldri hatt. Totalt skulle det sendes sju representa­nter fra Oppland. Etter en intens valgkamp fra Åge sin side ble han kronet med plass på Stortinget.

I 1982 bidro Åge sammen med stortingsr­epresentan­t Ingvar Bakken, Østfold, til at «husmannspa­ragrafen» ble ført inn i lovverket på nytt. Med dette ble det åpnet for at husmenn kunne bli sjøleiere gjennom ekspropria­sjon. Dette verktøyet benyttet Åge i de mange saker han kjempet for husmenn, ikke minst i Nordmarka og i Hurdal.

Mens andre måtte følge dik- tat fra tvungen lønnsnemnd, vedtok Stortinget sist på åttitallet raus lønnsøknin­g for sine. Hovengen protestert­e. Representa­ntene tjente mer enn nok fra før, mente Åge. Mellomlegg­et mellom det han trengte og det han fikk utbetalt i lønn, ble starten på Hovengens støttefond for småbrukere. Fondet har som formål å gi økonomisk hjelp til småbrukere som kommer i rettstvist­er. Fondet er fortsatt levende og finansiere­s bl.a. gjennom at medlemmer gir gaver til lotteri på Norsk Bonde- og småbrukarl­ag sitt landsmøte. Fondet har bl.a. bidratt til at tre jordsaker har blitt ført for Høyesteret­t, samt støttet opp om utallige tvister med småbrukere som en av partene.

I 1989 ble Åge spesialråd­giver i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag. Lønna var frimerker til de utallige brev han sendte, i de mange rettferdig­hetskamper han kjempet «for den lille mann».

Åge ble aeresmedle­m i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag i 1996. I 2002 realiserte han en drøm, bureisings­bruket Åseng fra Kvarvet i Sør-Fron, ble på dugnad tatt ned og ble flyttet til Maihaugen. Åge samlet inn nesten 5 millioner til prosjektet og det ble også penger til boka «Brøyte seg rydning - bureisings­tid og bureisarli­v», ført i penn av Olav Randen.

I forordet til Arvid Møller sin bok om Åge, «Urokråke – eller den lille manns advokat» er Åge sitert på følgende: «Det er god samfunnsøk­onomi å berge enkeltmenn­esker fra konkurs, ikke bare forsikring­sgiganter og bankvesen. Men når ikke de som styrer forstår dette, så må dugnadsånd­en fram.» Skarp og klar replikk fra Åge, og de var det mange av.

Det er mange som har mye å takke Åge for. Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag er en av dem.

Vi lyser fred over Åge Hovengens minne!

For Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag Merete Furuberg, leder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway