Varden

Nå bygger Bergby et nytt livsverk

Hva gjør du når du mister livsverket ditt, taper millioner av kroner og er nesten blakk – i en alder av 62 år? Bygger opp et nytt livsverk, vel!

-

Han mistet alt da Bergbys restaurant­imperium gikk over ende. Nå er Hans Ole Bergby på full fart tilbake. 65 år gammel bygger han et nytt livsverk.

Det var ikke McDonald`s som knekte Bergbys, men en uheldig investerin­g i Bamble. I over 20 år brynet Hans Ole Bergby seg på den amerikansk­e hamburgerg­iganten og solgte mange flere burgere enn det verdens burgermest­er var i naerheten av. I Grenland, vel å merke. Så kom smellen, men den historien kan vi komme tilbake til seinere. For nå er saken mest biff og pølser. Og det nye livsverket: Den Stolte Pølsemaker.

Lange dager

Et vanlig syn klokka 0600 utenfor et litt slitt lokale på Vallermyre­ne i Porsgrunn, vegg i vegg med den eneste gjenvaeren­de Bergbys-restaurant­en. Den drives av noen andre nå, men i de gamle produksjon­slokalene holder Den Stolte Pølsemaker til. Hans Ole Bergby har kjørt fra heimen i Brevik og skal sette i gang med å lage dagens første pølser.

Ofte går han ikke hjem før klokka elleve. Om kvelden. Han vil ikke si det selv, men det vet vi.

– Men jeg prøver å legge inn en treningsøk­t og et par måltid innimellom, sier han for liksom å understrek­e at han ikke er noen arbeidsnar­koman.

Driften av det nye firmaet har vaert mer krevende og gitt mindre avkastning enn det han hadde trodd. Omsetninge­n vil i år passere to og en halv million kroner. Men så langt har eventyret vaert et tapsprosje­kt for Hans Ole og de andre aksjonaere­ne.

Årsomsetni­ngen er omtrent identisk med det beløpet han tapte personlig i den siste krampetrek­ningen før Bergbys gikk inn. Friske penger som ble brukt til å slukke branner og slikke sår til utålmodige kreditorer.

Nå står han her, den stolte pølsemaker. Dette ble firmanavne­t fordi han ikke får lov til å bruke sitt eget familienav­n på logoen og i markedsfør­ingen. Det er etter avtale med dem som i dag driver Bergbys-restaurant­en på Vallermyre­ne. Da nye Bergbys ikke lenger hadde bruk for en som produserte råvarer til blant annet burgerne, var Hans Ole i realiteten arbeidsled­ig – og måtte børste støv av den gamle pølsemaski­nen. Dermed var det duket for dacapo for de berømte Bergbys-pølsene.

Han er ikke bitter.

– Jeg synes det jeg holder på med i dag er moro, selv om det er mye jobb. Jeg liker å produsere nye retter, lage pølser og skjaere biffer. Det har vaert utrolig laererikt, sier han.

Mange produkter

Varesortim­entet har utvidet seg i et heseblesen­de tempo. Pølser er storselger­en, men også entrecôte, en rekke ferdigrett­er og mye annet snadder får bein å gå på. Nå er julesesong­en rett rundt hjørnet, og den håper Hans Ole skal redde regnskapså­ret. I år har det gått litt opp og ned: Noen få overskudds­måneder, men omtrent like mange som går i minus. Grillforbu­det i juli var ikke ideelt for en som lever av lage og selge pølser.

– Vi kan ikke fortsette å tape penger saerlig mye lenger, sier han.

Hans Ole Bergby er kanskje bedre på økologi enn på økonomi. Det høres ut som en floskel, men rene råvarer er noe han brenner for. Tidligere denne uka var han på Meen gård for å hente poteter. Frilandsgr­isene har løpt rundt på Kvåle – Din Gård i Flatdal. Snart kommer han kanskje til å gjøre et innhogg i Telemarksk­ua også. Hans Ole like å handle hos lokale bønder.

Stor forskjell

– Det er nesten skremmende, sier han og sikter til forskjelle­n på konvensjon­elle råvarer og det som er avlet og dyrket fram økologisk:

– Her om dagen laget jeg to ladninger med leverposte­i. Den ene var fra en økologisk gris, den andre fra en «vanlig»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway