Varden

KrF ofret Knut Hareide for Solberg

KrF valgte Erna Solberg framfor sin egen partileder Knut Arild Hareide. Nå ligger alt til rette for at Solberg får oppfylt sin drøm om flertallsr­egjering.

-

Med tykk stemme erkjente Hareide nederlaget under Kristelig folkeparti­s (KrFs) ekstraordi­naere landsmøte fredag ettermidda­g.

98 delegater vendte tommelen ned for hans visjon om å ta KrF inn i regjering med Ap og Sp for første gang i historien. 90 stemte for Hareides prosjekt og to av delegatene stemte blankt. Det tredje alternativ­et om å forbli i opposisjon fikk faerrest stemmer – 30 i første runde.

Det innebaerer at Hareides dager som partileder er talte.

Hareides nederlag fører til at statsminis­ter Erna Solberg (H) kan puste lettet ut. Hun blir ikke felt som statsminis­ter og etter fem krevende år i en mindretall­sregjering, kan hun nå for første gang få flertall på Stortinget.

– En tapt mulighet

2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad har vaert hovedforkj­emper for blått alternativ og seiler nå opp som KrFs heteste lederkandi­dat. Han sier partiet snarlig vil gå i regjerings­sonderinge­r med den borgerlige regjeringe­n.

– Men vi skal ha gjennomsla­g for politikken vår. Vi går ikke i regjering for enhver pris, sier Ropstad til NTB.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal lede partiet i forhandlin­ger med regjeringe­n.

Med seg får han 1. nestleder Olaug Bollestad og Erik Lunde fra Oslo. Sonderinge­ne starter allerede neste uke.

De viktigste sakene for partiet vil ifølge Ropstad bli abortlov, familiepol­itikk og klimapolit­ikk.

Sterke reaksjoner

Reaksjonen­e er sterke på venstresid­en etter avgjørelse­n.

– Dette er en tapt mulighet for å sikre at faerre barn må vokse opp i fattige familier, for mindre økonomiske forskjelle­r og for en offensiv klimapolit­ikk som faktisk monner, sier SVleder Audun Lysbakken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han respektere­r valget «et knapt flertall» i KrF har gjort.

– For Ap er det en avklaring som betyr at vi kan bruke alle krefter på å bygge lag og politikk for en slagkrafti­g rødgrønn opposisjon, sier Støre.

– Et knapt flertall i KrF har nå gjort partiet til et gissel for Frp, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Vant med «stjålne» stemmer

Stemmetall­ene er slik at dersom Hareide hadde fått fire flere stemmer, så ville resultatet blitt uavgjort. Fire mandater tilsvarer det som «mangler» i delegasjon­en fra Rogaland. Den består av en «rød» – men skulle hatt fem dersom delegasjon­en var blitt valgt etter forholdsta­llsprinsip­pet.

1. nestleder Olaug Bollestad hadde gråten i halsen da hun tok ordet etter avstemning­en. Hun sier at partiet må bygge trygghet for å kunne stole på hverandre.

– Jeg tror faktisk også at vi må kunne tilgi hverandre. Jeg har behov for å be om unnskyldni­ng, sier hun. (NTB)

 ??  ?? GÅR AV: Partileder Knut Arild Hareide erkjenner nederlaget og varsler at han går av som partileder under KrFs ekstra-
GÅR AV: Partileder Knut Arild Hareide erkjenner nederlaget og varsler at han går av som partileder under KrFs ekstra-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway