Varden

Osten fra Tinn ble nummer to

- ▶ BERGEN/TINN ▶

Stordalen gardsbruk i Tinn ble nummer to i en av verdens mest anerkjente ostekonkur­ranser.

World Cheese Awards som gikk av stabelen i Bergen fredag har deltagere fra 41 land.

Stordalen gardsbruk i Tinn konkurrert­e mot 3.471 andre oster, og ble nummer to. De vant med en ekte brun geitost, og deler sølvet med en fransk ost.

«Fanaost» fra Ostegården i Bergen gikk av med seieren.

Stor seier

Barbro Stordalen er stolt og glad når Varden prater med henne fredag kveld.

– Ja, det her var morsomt. Det hadde jeg ikke regnet med, det er en stor seier for oss og for norsk matkultur. Nå blir det festmiddag i kveld, så skal vi feire det mer senere. Vi har en lang dag foran oss i morgen, så det blir ganske rolig i kveld, sier Barbro Stordalen til Varden.

– Jeg har kjempet for dette i mange år. Å bevare gamle tradisjons­oster betyr mye for meg.

Det var en heilfeit brunost Stordalen gardsbruk vant med.

– Osten ropte til meg

Dommerne kunne ikke få rost osten nok, og ved flere anledninge­r var de tilbake for å lukte, smake og kjenne på Tinndølen.

Hoveddomme­ren sa: – Dette er en ost som ropte og pratet til meg, og jeg måtte stadig tilbake for å lukte, ta og se.

Osten gikk til slutt videre til superfinal­en hvor de 16 beste produktene er med. Til slutt ble det delt andreplass med en fransk ost.

– Den franske osten kom også fra et lite ysteri, og da blir jeg så glad. Det er så fint at dommerne verdsetter små produsente­r, sier Stordalen.

Lang tradisjon

Osten produseres på Stordalen fjellgard i Tinn og er en familiedre­vet bedrift.

– Jeg har laert denne oppskrifte­n av Margit Tollefsjor­d. Det er den samme som mamma og pappa laerte. Vi begynte å produsere den 1986. Og ha økt produksjon­en jevnt og trutt, og dette er i dag levebrødet vårt. Vi klarer ikke å produsere nok varer, det er stor etterspørs­mål, men vi har valgt å vaere på det nivået vi nå er, sier sølvvinner­en.

Familien Stordalen jobber sammen på gården, og utfyller hverandre. De har også noen ansatte. Foreldrene til Barbro Stordalen er pensjonist­er, men har vaert med i driften helt til i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway