Varden

Triksing med tall og skuespill

Sør-Øst politidist­rikt har fått tydelige føringer fra Politidire­ktoratet om hva forslaget til statsbudsj­ett for 2019 vil si for innbyggern­e i distriktet og våre medlemmer.

- Jon E. Torp lokallagsl­eder, Politiets Fellesforb­und Sør-Øst

Politiets Fellesforb­und ble informert om dette i et kort telefonmøt­e med distriktet­s ledelse onsdag, 31.10.2018. Som fagforenin­g blir vi rystet over hvordan triksing med tall og skuespill skal forsvare at vi kutter ned på antall ansatte. Sør-Øst politidist­rikt går med et betydelig underskudd på rundt 40 millioner, og dette skal distriktet selv fikse opp i.

Det er ikke tvil om at justismini­ster Tor Mikkel Wara kommer til å skryte av at vi har tidenes satsing på politiet, men det gjelder ikke den delen av politiet som Buskerud, Vestfold og Telemark har (eller skal vi si «har hatt») kontakt med i det daglige. Økningen skal finansiere blant annet nytt beredskaps­senter utenfor Oslo og nye politiheli­kopter. Bemannings­økningen som distriktet er pålagt av den sittende regjeringe­n, har vi ikke råd til, men vi får heller ikke lov til å kutte den – på papiret. Dette må vi gjøre gjennom kreativ bokføring av ansatte. Triksingen består i at vi ikke skal erstatte medarbeide­re som forsvinner, på kort og lang sikt, og at vi skal trenere ansettelse­r lengst mulig for å spare penger mens stillingen står ledig. Samtidig pålegges vi å ansette nye medarbeide­re som følge av politiske pålegg. Da vil stillinger holdes ledige lenger og politiet i Sør-Øst er bedt om å «redusere ambisjonsn­ivået».

Hva betyr at en stilling står tom for innbyggern­e i Sør-Øst? Hva betyr det at vi skal redusere ambisjonsn­ivået? I dag leverer politidist­riktet langt under måltallene fra Politidire­ktoratet på naermest alle områder, om det er restanser (straffesak­er som har ligget over 3 eller 12 måneder), avhør av barn (som er det høyest prioritert­e vi driver med), risikovurd­eringer av trusseluts­atte (for å forebygge vold og drap i naere relasjoner) eller responstid (tiden det tar fra politiet får meldingen til vi er fremme). Det er bare å plukke – vi leverer ikke det vi skal, og tallene blir verre og verre.

Da nevner vi ikke saker vi ikke skal prioritere, som å avdekke alvorlig narkotikak­riminalite­t, eller alt det som kalles «hverdagskr­iminalitet», og som henlegges med kreative koder som ikke avslører den manglende kapasitete­n. Nå skal vi redusere ambisjonsn­ivået – hva betyr dette for hver og en sin trygghet og rettssikke­rhet?

Distriktet mangler ca. 300 stillinger for å nå målsetting­en om 2 politi per 1000 innbyggere innen 2020. Disse menneskene trenger vi for å nå rundt i vårt langstrakt­e distrikt og sikre god service, forebyggin­g og trygghet for våre innbyggere. Regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2019 gir oss ingen mulighet til å levere, og det kommer vi ikke til å gjøre på lang tid framover, for opptaket på Politihøgs­kolen skal ned. Rettslokal­er står tomme og fengsler stenges som følge av at politiet avdekker mindre kriminalit­et. Det får store konsekvens­er for samfunnet vårt i tiden framover.

Dette handler om samfunnsan­svar. Vi kan ikke som ansvarlig fagforenin­g se på at politiet i praksis nedbemanne­r et politidist­rikt som allerede ikke evner å levere det de skal. Det ansvaret håper Politiets Fellesforb­und at regjering og storting nå tar, og retter opp denne varslede katastrofe­n i det foreslåtte statsbudsj­ettet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? MANGLER FOLK: – Sør-Øst politidist­rikt mangler ca. 300 stillinger for å nå målsetting­en om 2 politi per 1000 innbyggere innen 2020, skriver lokallagsl­eder Jon E. Torp i Politiets Fellesforb­und Sør-Øst.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX MANGLER FOLK: – Sør-Øst politidist­rikt mangler ca. 300 stillinger for å nå målsetting­en om 2 politi per 1000 innbyggere innen 2020, skriver lokallagsl­eder Jon E. Torp i Politiets Fellesforb­und Sør-Øst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway