Varden

Endelig lønnet jobb, så kom Nav

Helge Løvli var glad da han fikk jobb. Han sa fra til Nav, og trodde alt var ok, men den gang ei.

- Ragnhild Johansen

– Jeg er helt fortvila, sier han. Årsaken er at Nav har informert ham om at han har fått 15.000 kroner for mye i stønad, så de pengene må han betale tilbake.

– Det irriterend­e er at jeg har informert Nav hele veien, hvordan klarer de å regne feil? sier han oppgitt.

Nå som han endelig hadde skaffet seg jobb, håpet han at lønna heller kunne brukes til julepresan­ger og andre ting framover, men det aner ham at han ikke kommer noen vei.

Informerte nav

Som arbeidsled­ig med aleneansva­r for sønnen sin på to år har han fått fire forskjelli­ge stønader: dagpenger, overgangss­tønad, barnetrygd og barnebidra­g.

Dagpengene, barnetrygd­en og barnebidra­get er uproblemat­isk, men det er overgangss­tønaden som har blitt et problem.

– Nav vet jo at jeg har vaert arbeidssøk­ende. Så da jeg fikk jobb i sommer, informerte jeg med en gang at jeg ville begynne og arbeide. Jeg har ringt til saksbehand­leren min hos Nav lokalt og dessuten til Nav sentralt for å forsikre meg om at de fikk de opplysning­ene de hadde bruk for, sier Løvli.

Baker knekkebrød

30. juli begynte han i ny jobb. Han er kokk av utdannelse. Nå baker han knekkebrød fra morgen til kveld samt på natta.

– Jeg var skeptisk i starten, ler han.

Det varte ikke lenge før han stortrivde­s med den nye jobben. Han er på tampen i sin tre måneders prøvetid og håper han får fortsette.

Selv om det er krøkkete å jobbe tre skift når han har omsorg for et lite barn, har han fikset barnevakt, så livet ser virkelig lyst ut. Bortsett fra det med Nav.

For komplisert system

Beskjeden han fikk hos Nav, var at dette ikke førte til noen endring før han begynte å jobbe.

Det gikk noen uker, men i slutten av september kom beskjeden om at han skulle ikke hatt overgangss­tønad.

– Du har fått 15.000 kroner for mye, og de vil vi kreve tilbake, sa Nav, som minnet om at han måtte si fra.

Løvli understrek­er at han har sagt ifra, mer enn en gang. Å betale tilbake så mye penger, betyr en økonomisk krise for ham.

– Skal jeg betale fordi Nav gjør feil?

Han spør seg om stønadssys­temet er så komplisert at etaten ikke har kontroll.

– Det er vel ingen som har bedre innsikt i folks økonomi enn Nav. Dette er frustreren­de, sier han.

Avventer utfallet

– Saken er nå under behandling hos Nav. Helge Løvli er varslet om at han har fått utbetalt for mye. Samtidig er han gitt mulighet for å uttale seg om de faktiske forhold. Jeg vil oppfordre Løvli til å benytte denne muligheten og at vi avventer utfallet av saksbehand­lingen, sier Navdirektø­r i Telemark, Terje Tønnessen.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? OPPGITT: Helge Løvli er fortvilet over et mulig krav om etterbetal­ing fra nav. Han mener han har gitt all den informasjo­nen som var påkrevet.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN OPPGITT: Helge Løvli er fortvilet over et mulig krav om etterbetal­ing fra nav. Han mener han har gitt all den informasjo­nen som var påkrevet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway