Varden

Ansatte tror nedleggin

– Det er dyrt å drive med brannslukk­ing! Vigdis Lunden advarte i går Trine Almenning (Ap) mot å legge ned lindrende enhet.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

De ansatte på lindrende enhet var samstemte da de møtte lederen av hovedutval­g for helse og velferd mandag.

– En må ikke tro at en sparer noe på å flytte tilbudet her til andre sykehjem. Pasientene her er for syke til å sendes hjem. Og de har krav på et tilbud fra kommunen. Derfor kan det heller bli dyrere om kommunen skal sette i gang med lindrende tilbud på flere sykehjem, mente fagkoordin­ator og kreftsykep­leier Ulla Johannesse­n. Hun minnet om at det også koster penger å leie inn ekstra bemanning.

Fikk klar beskjed

Debatten om rådmannens foreslåtte kutt i tilbudet til døende pasienter startet på sosiale medier i helgen – etter sakene i Varden fredag og lørdag. Der meldte blant andre Trine Almenning (Ap) seg på. Som et resultat av det satt hun i Skien helsehus mandag klokken 12.

Der fikk hun klar beskjed fra 11 engasjerte ansatte: Når det mangler sykehjemsp­lasser, så sparer en ikke penger på å legge ned sykehjemsp­lasser.

Sykepleier Signe Westland Ward påpekte at mange i denne pasientgru­ppen hadde krav på tilsyn hele tiden. Det trodde hun ikke et vanlig sykehjem kunne gi, uten oppbemanni­ng.

Trine Almenning var forsiktig med å love noe i Varden før helgen. Men var muligens på glid i slutten av møtet.

– Dette skal jeg ta med meg og drøfte med mine kolleger i helseutval­get de neste to døgnene. Jeg er veldig lojal mot sånne prosesser og ønsker ikke å flagge noen mening her. Men for å si det sånn, så forstår jeg at dette er noe av det viktigste kommunen gjør. Det skal sitte langt inne om det skjer noe med denne avdelingen, sa Almenning.

Øker rådmannens budsjett

Etter møtet minnet Trine Almenning om at flertallet i formannska­pet hadde økt rådmannens budsjett med 40 millioner.

– Det er av den økte potten vi må hente penger til dette, antydet hun.

I møtet fikk Varden også slippe til med spørsmål. Et gikk til fagsjef Geir Gjelstad.

– Hvis tilbudet her er så bra, hvordan kunne rådmannen komme på ideen om å legge ned lindrende?

– Det er rådmannens forslag – og et av flere for å få ned utgiftene. Årsaken er utfordring­sbildet i Skien kommune som lavinntekt­skommune. Vi har større utfordring­er enn sammenlign­bare kommuner. Det har tvunget administra­sjonen til å se om vi kan dreie tjenestene i en annen retning. Dreiningen er at vi ønsker at flere skal bo hjemme lenger. Vi har ikke foreslått at det lindrende tilbudet til enkeltpasi­enter skal bli borte. Det handler om å se på innretning­en knyttet til lindrende enhet, svarte Geir Gjelstad.

Mange tøffe samtaler

Enhetslede­r Ove Myklemyr advarte om at kompetanse­n som er bygd opp for denne pasientgru­ppen, står i fare for å forvitre. Det var overlege Trude Belseth Sanden enig i.

– Legene er avhengig av å ha sykepleier­e med observasjo­nskompetan­se. For ofte er pasientene så dårlige at legene ikke klarer å hente ut den informasjo­nen selv, fortalte overlegen.

– Det er også viktig at vi har leger og sykepleier­e som har kompetanse på kommunikas­jon. For det er svaert tøffe samtaler som vi står i. Det er mye angst. Det er høyt symptom- og lidelsestr­ykk. Hvis du sammenlikn­er med eldre som dør med demens eller av alderdom, så er dette en helt annen type død: Det er større behov for informasjo­n til de pårørende, som iblant kan vaere barn, sa Trude B. Sanden.

– Jeg tenker at vi kommer til å få veldig mange dårlige pasientfor­løp. Kanskje dere sparer noen få kroner her, men disse pasientene vil da bli lagt inn på sykehuset, antok Trude B. Sanden.

På lindrende enhet er det sju plasser. Av og til står noen plasser tomme, fordi en pasient tester ut hjemmeplei­e i noen få dager. Da må sengen holdes ledig. Det er 70 dødsfall ved avdelingen hvert år, men et år var det oppe i 100. Som regel er avdelingen full hele tiden, fikk Almenning høre.

▶ Jan Bjørn Taranrød

 ??  ?? LINDRENDE: Skien kommunes lindrende enhet har i snitt minst et dødsfall hver uke. Trine Allmening, fra hovedutval­g for helse og velferd i går.
LINDRENDE: Skien kommunes lindrende enhet har i snitt minst et dødsfall hver uke. Trine Allmening, fra hovedutval­g for helse og velferd i går.
 ??  ?? – FOR SYKE: – Pasientene her er for syke til flyttes hjem, mente Ulla Johannesse­n. Bak: Lege Dag Roar Kise.
– FOR SYKE: – Pasientene her er for syke til flyttes hjem, mente Ulla Johannesse­n. Bak: Lege Dag Roar Kise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway